Revista presei economice – 27 noiembrie 2013

Guvernul sprijina creditarea ieftina a intreprinderilor mici si mijlocii
Capital

Guvernul a adoptat Normele de urgenta privind Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii. Programul consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 5 milioane lei per IMM, pe o perioada de maximum 24 de luni, si garantat de catre stat, in procent de maximum 50% din valoarea finantarii.

Tragerile din linia de credit se pot efectua integral sau partial, dar sumele trase pot fi utilizate exclusiv pentru finantarea capitalului de lucru.

 

Valoarea creditelor restante in lei se afla in crestere
Capital

Valoarea totala a creditelor in lei restante ale populatiei si firmelor, in luna octombrie 2013, se afla la aproximativ 13,487 miliarde lei, cu 1,24% peste cea din luna septembrie. Comparativ, valoarea creditelor restante in valuta se afla in scadere cu 0,8%, situandu-se la o valoare de 20,134 miliarde lei.

In luna octombrie, totalul creditelor in lei se afla la 86,261 miliarde lei (cu 5% mai mult fata de luna precedenta), din care 49,757 miliarde lei contractate de agentii economici si 34,512 miliarde lei de populatie.

Creditele in valuta insumau 136,401 miliarde lei (mai 2,1%  putin fata de luna anterioara) din care 66,143 miliarde lei contractate de agentii economici si 68,899 miliarde lei de populatie.

 

BRD scade DAE la creditele de nevoi personale in lei
Wall Street

BRD scade cu pana la 2,62% DAE la creditele de nevoi personale in lei. Dobanda fixa standard oferita de banca este de 10% (8,90% in cazul clientilor cu venituri domiciliate la BRD) si comisioane zero de analiza a dosarului si de administrare lunara.

Promotia BRD consta in scaderea DAE cu 2,62 puncte procentuale pentru solicitantii care isi domiciliaza veniturile intr-un cont BRD si cu 2,15 puncte procentuale in cazul clientilor care nu isi domiciliaza veniturile la BRD.

Clientul are posibilitatea alegerii formulei de creditare pe care o doreste. La acordarea creditului sunt luate in considerare orice fel de venituri – de la salarii, pensii, venituri din activitati independente, pana la dividende, venituri din chirii sau rente viagere.

 

Comunicat de Presa
Erste Asset Management – 5 ani, 5 miliarde lei active in administrare, 110.000 investitori

Erste Asset Management are, la 5 ani de la lansarea pe piata, peste 5 miliarde lei active in administrare si peste 110.000 investitori. In anul 2008 Erste Asset Management detinea un volum de active in administrare de numai 362 de milioane de lei, in prezent depasit 5,5 miliarde, indreptandu-se spre o cota de piata de 40%.

In toti acesti ani au inregistrat cresteri ale numarului de investitori (peste 5 ori) peste media pietei (de 3 ori), fiind principala forta de penetrare a ideii de fond de investii in contextul mai larg de introducere a conceptului de finante personale in Romania. In ultimele 12 luni, randamentele fondurilor au fost intre 5,6% si 21,2%. In cazul celor patru fonduri a caror istorie se intinde pe intreaga perioada de 5 ani, randamentele cresc si se plaseaza intre 50,6% si 92,4%.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *