Revista presei economice 24 septembrie 2014

UniCredit si Santander isi unesc diviziile de administrare de bani
Ziarul financiar

Grupul italian UniCredit si banca spaniola Santander sunt in discutii pentru a-si fuziona afacerile de administrare de fonduri de investitii, miscare ce va crea un gigant cu active in gestiune de 350 miliarde de euro la nivel european.

In Romania, grupul italian controleaza banca UniCredit Tiriac, al patrulea jucator din sistem dupa valoarea activelor la finalul anului 2013, si divizia de administrare Pioneer Asset Management cu active de 226,8 milioane de lei, societatea fiind in topul celor mai mari zece administratori locali de fonduri mutuale. Santander nu este prezent pe piata locala.

Fondurile de private equity Warburg Pincus si General Atlantic, care sunt deja actionari la Santander Asset Management, vor detine impreunacealalta treime din compania rezultata in urma concentrarii, urmand sa iasa din societate peste cativa ani cand acesta va fi listata probabil la bursa, potrivit declaratiilor facute de directorul executiv al UniCredit Federico Ghizzoni.

Ghizzoni a declarat ca noua companie va fi printre primii 15 de manageri de fonduri din Europa si in top 30 in lume, cu o prezenta puternica inAmerica Latina si Statele Unite, care va exploata pe deplin reteaua de 21.000 de sucursale a celor doua banci.

Telekom Romania scoate la vanzare Palatul Telefoanelor, una dintre cladirile simbol ale Bucurestiului
Ziarul financiar

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a scos la licitatie Palatul Telefoanelor din Bucuresti si alte doua proprietati din apropiere la un pret de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fara TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare.

“Ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare, Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) scoate la vanzare trei proprietati din centrul Bucurestiului, si anume Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si proprietatea din strada Matei Millo (…). Tranzactia va fi derulata prin intermediul unei licitatii, iar castigatorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasa oferta atat in ceea ce priveste pretul, cat si alte conditii relevante in context”, se arata intr-un comunicat al Telekom Romania Communications
“Strategia noastra imobiliara este in linie cu scopul nostru de a deveni furnizorul convergent numarul 1 de servicii de telecom si divertisment din Romania. Aceasta presupune sa ne concentram atentia asupra activitatilor noastre principale si sa capitalizam activele din zone secundare, inclusiv portofoliul imobiliar”, a afirmat directorul executiv pentru managementul aprovizionarii al Telekom Romania Group, Andreas Grünewald, in comunicat.

Palatul Telefoanelor este construit in stilul art deco si are un teren de 1.893 metri patrati si o suprafata utila de 12.000 metri patrati. Pentru Palatul Telefoanelor, Telekom Romania Communications va urma toti pasii juridici prevazuti de legislatia in vigoare privind monumentele istorice.

Platile la POS cresc
Wall Street

MasterCard a avut o campanie de utilizare a POS-urilor, care a implicat si o componenta educationala, in urma careia s-a constatat ca numarul tranzactiilor a crescut cu 17,3% in perioada aprilie-iunie 2014 fata de aceeasi perioada din 2013.
De altfel, potrivit BNR, piata tranzactiilor a crescut in aceeasi perioada cu 11,1%. “Asta inseamna ca MasterCard a inregistrat o crestere peste media pietei pe care, de altfel, tot noi am sustinut-o”, precizeaza Cosmin Vladimirescu.

Avand in vedere ca veniturile romanilor nu au crescut, acest fenomen ar putea fi explicat, in opinia lui Cosmin Vladimirescu, prin “mutarea volumelor de la ATM la POS”.
“Salariile nu s-au schimbat foarte mult fata de anul trecut, in schimb obiceiurile romanilor s-au schimbat, acestia folosind cu 20% mai multi bani pentru cumparaturi decat pentru retrageri de numerar”, spune managerul MasterCard.

Tvigun Cazimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *