Revista presei economice – 24 iunie 2013

Scadere de 6%  a actiunilor Erste la bursa din Viena
 Financiarul

In aceasta dimineata titlurile Erste Group au scazut de la 27 de euro la inceputul anului pana la 20,4 euro, cu aproape 7%.

S-a inregistrat insa o crestere modesta in urma anuntului ca Erste va rambursa integral ajutorul de stat primit de la statul austriac.

Erste Group este actionarul majoritar al BCR si in 2009 a beneficiat de 1,2 mld euro de la stat pentru sustinerea eventualelor socuri de pe piete.

Aceasta rambursare a capitalului participativ se va realiza in T3, in acelasi moment cu o majorare de capital de 660 mil euro.

Prima banca americana in Irak
WallStreet
 

Citigroup este prima banca americana ce va deschide o reprezentanta in Bagdad, avand avizul preliminar al Bancii Centrale a Irakului.

Aceasta tara devine punctul de interes atat pentru marile companii petroliere, industriale cat mai ales pentru cele de constructie, Irakul fiind intr-un proces de recuperare dupa razboi.

Conform Citigroup, aceasta tara va deveni una dintre cele mai mari exportatoare de petrol in urmatorii 10 ani.

In acest moment dominanta in sectorul bancar este detinuta de doua banci comerciale controlate de stat insa se incearca deschiderea pietei pentru dezvoltarea concurentei.

Starbucks si lanturile de fast-food, in razboi
Capital

 Starbucks, renumitul lant de cafenele, incearca sa introduca gustari, ca sandvisuri, salate, specialitati vegetariene, dar si cu carne de curcan.

Aproape 19% din vanzarile Starbucks sunt pe sector de sandvisuri sau produse de patiserie.Starbucks se afirma ca fiind un “McDonald’s al cafelei”. Se preconizeaza ca vor aparea divergente intre aceasta si lanturile de fast-food.Teritoriul cafelei, detinut de Starbucks a fost deja invadat de lanturile de fast-food care ofera produse pe baza de cafea.

Loredana Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *