Revista presei economice 23 ianuarie 2015

Consiliul Concurentei a dat de doua ori mai multe amenzi in 2014
Wall-Street

Cuantumul amenzilor date de Consiliul Concurentei in 2014 se ridica la 40 milioane de euro, dublu fata de anul precedent.

Lanturile de magazine alimentare au fost amendate cu cea mai mare sanctiune pentru practici neconcurentiale dar a existat si una substantiala acordata unor agentii de publicitate.

Conform presedintelui Consiliului Concurentei, toate amenzile sunt contestate ceea ce consuma timp si energie de ambele parti. Acesta incurajeaza recunoasterea vinovatiei pentru care se va primi o reducere de sanctiune. Aceasta poate ajunge la maxim 30%.

 

Din 2016 s-ar putea incepe constructia autostrazii Ungheni-Iasi-Targu Mures
Capitalul

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Masterplanul de transport rutier va include autostrada Ungheni-Iasi-Targu Mures. Acesta va fi inaintat Comisiei Europene si lucrarile ar putea incepe in 2016, cel mai devreme.

Finantarea acesteia se doreste a fi integrala prin Programul Operational Sectorial Transport. Documentul trebuie aprobat de Guvern, Parlament si apoi trimis catre Comisia Europeana.

Cel mai alert ritm de crestere pentru productie si servicii in UE
Financiarul 

In ianuarie productia industriei prelucratoare si serviciile din zona euro a crescut in cel mai alert ritm din ultimele 5 luni.

Purchasing Managers Index(PMI), indicator din zona euro, arata evolutia industriei prelucratoare si a sectorului servicii. Acesta a crescut in ianuarie la 52,2 fata de 51,4 in decembrie 2014. Acesta este maximul ultimelor sase luni.

Desi acest indicator arata o evolutie pozitiva, inca sunt probleme cu care se confrunta BCE. Printre acestea sunt: stimularea consumului, cresterea economica si accelerarea inflatiei.

Economia zonei euroa inregistrat o usoara crestere de 0,2% insa analistii sunt optimistiin legatura cu ritmul de crestere din urmatoarele trimestre.

 

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *