Revista presei economice – 23 ianuarie 2014

Sibex a ocupat locul 11 in topul celor mai mari piete pentru derivate in 2013
Wall Street

Bursa din Sibiu (Sibex) este principala piata pentru derivate din Romania, urmata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Romania a ocupat anul trecut locul 11 in clasamentul european al celor mai mari piete pentru derivate pe indici, potrivit unui raport al Federatiei Burselor din Europa (FESE). Potrivit acesteia, in Romania au fost tranzactionate anul trecut contracte futures pe indici cu o valoare totala de 2,79 milioane euro. Locul 10 in clasament este ocupat de Austria, cu o valoare a contractelor de 358 mil. euro. Primele locuri sunt ocupate de EUREX, Liffe NYSE Euronext si OMX.

23 banci din Romania au raportat profit pe 2013
Ziarul Financiar

Anul 2013 a reprezentat pentru sistemul bancar un profit cumulat de 497 milioane de lei, o treime din castigul dupa noua luni, in conditiile in care 23 de banci au raportat profit pentru 2013, iar 17 banci au avut pierderi, scadere determinata de analiza restructurarilor si vanzarea de creditelor neperformante.

La 31 decembrie 2013, castigul cumulat de cele 23 de banci cu profit a atins 2,05 miliarde lei, in timp ce restul de 17 banci au insumat o pierdere de 1,55 miliarde lei. In urma evaluarii BNR convenita cu Fondul Monetar Interantional, bancile au fost obligate sa recalifice unele credite si sa constituie provizioane suplimentare. Astfel, in evolutia provizioanelor (IFRS) s-a observat in ultimul trimestru o crestere de 1,3 miliarde lei, de la 34,3 miliarde lei la 35,6 miliarde lei, nivel cu 5,5 miliarde lei peste finele anului 2012.

Raiffeisen Bank International a finalizat majorarea capitalului
Capital

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a plasat 97,47 milioane de actiuni, la un pret de 28,50 euro pe titlu, obtinand 2,78 miliarde de euro. Suma depaseste nivelul de 2,25 miliarde de euro pe care anterior RBI a anuntat ca ar putea sa o stranga pentru a-si consolida capitalul si a rambursa ajutoarele de stat. Coordonatorii majorarii de capital au fost Deutsche Bank, Raiffeisen Centrobank si UBS.

RBI intentioneaza sa utilizeze sumele generate de aceasta operatiune pentru rambursarea capitalului participativ fara drept de vot pe care l-a strans in 2009, incepand cu ajutoarele de stat. Pentru a face fata crizei financiare, Raiffeisen a strans 2,5 miliarde de euro sub forma de capital participativ, dintre care 1,75 miliarde de euro au venit de la statul austriac si restul de la investitori privati.

            Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *