Revista presei economice – 24 februarie 2014
Statele G20 vor sa elimine sectorul bancar
Capital
Statele G20 au incheiat duminica un acord prin care au convenit sa implementeze pana la finalul anului 2015 un standard global de schimb automat de informatii intre autoritatile fiscale pentru a combate evaziunea fiscala. Aceasta actiune este cunoscuta ca fiind un prim pas spre eliminarea sectorului bancar.
Detaliile necesare noului sistem de cooperare intre autoritatile fiscale vor fi luate la summit-ul G20 din septembrie. Prin aceasta strategie se urmareste impiedicarea actiunilor de evitare a platii taxelor practicate de companiile mari care transfera profiturile catre asa numitele “paradisuri fiscale” .
Certificarea declaratiilor fiscale este optionala
Financiarul
ANAF informeaza ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, devine aplicabila dispozitia conform careia declaratiile fiscale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Neindeplinirea acestui fapt nu este prevazuta a fi santionata contraventional conform Codului de Procedura Fiscala. Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se inregistreaza la registratura organului fiscal , se procedeaza si se utilizeaza pentru toate scopurile fiscale prevazute de lege.
Printr-un proiect de act normativ al Guvernului s-a modificat conceptul cu privire la certificarea declaratiilor fiscale astfel ca certificarea acestora, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, va deveni optionala.
Raiffeisen Bank a lansat transferul de bani prin internet banking cu Western Union
Wall-Street
Western Union si Raiffeisen Bank au lansat serviciul de transfer de bani prin internet banking. Acest serviciu este accesibil clientilor bancii care au cont deschis in lei, euro, dolari si alte valute.
Trimiterile se efectueaza direct din conturile persoanelor, iar primirile de sume de bani din reteaua internationala sau locala a Western Union sunt virate direct in conturile personale ale destinatarilor.
Sistemul bancar elen are nevoie de capital suplimentar de aproximativ 20 de miliarde euro
Wall-Street
In timp ce FMI estimeaza ca bancile elene ar avea nevoie de capital suplimentar in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, Banca Greciei considera ca sunt necesare fonduri de mai putin de 6 miliarde de euro.
Actuala evaluare a acordului de finantare trebuia incheiata in septembrie, insa a fost prelungita dupa ce principalii creditori internationali – FMI, UE si Banca Centrala Europeana – au afirmat ca Grecia a indeplinit mai putin de jumatate din angajamentele de reforma asumate.
Guvernul elen spera sa poata folosi fonduri de aproximativ 10 milioane de euro ramase din banii destinati recapitalizarii bancilor, situatie care ar evita apelul la un al treilea program de imprumut.
Adina Apatachioae
Leave a Reply