Revista presei economice 22 octombrie 2014

BCR si UniCredit finanteaza cu 75 mil. euro producatorul de ingrasaminte Azomures
Ziarul Financiar

 

BCR si UniCredit Tiriac, doua banci de talie mare, au acordat o finantare de 75 mil. euro producatorului de ingrasaminte pentru agricultura Azomures, companie cu afaceri anuale de 350 mil. euro, banii fiind utilizati pentru modernizarea celor doua combinate de amoniac detinute de companie.

Facilitatea de credit se va derula pe o perioada de zece ani, contractul fiind semnat de Azomures cu cele doua banci ieri. BCR are calitatea de coordonator al facilitatii de credit sindicalizat. alaturi de UniCredit Tiriac fiind si aranjor mandatat.

Acesta este unul dintre cele mai mari credite sindicalizate acordate pe piata locala anul acesta, pe o piata corporate in care clientii sunt inca reticenti sa solicite finantari de anvergura pentru proiecte noi de investitii.

 

Cel putin 11 banci din zona euro ar fi picat testul de stres derulat de BCE
Wall street

 

Patru banci din Grecia, trei din Italia si doua din Austria s-ar afla printre creditorii care asa cum arata informatiile preliminare ar fi picat testul de stres. Nu exista insa detalii cu privire la dimensiunea necesarului de capital pe care aceste banci trebuie sa-l stranga, in contextul in care datele ar putea fi revizuite pana in ultimul moment.

BCE va publica rezultatele evaluarii fara precedent a soliditatii financiare a bancilor din zona euro pe 26 octombrie, la capatul unui an de investigatii. Rezultatele finale vor include si informatii suplimentare importante, precum emisiunile efectuate de banci pe piata de capital in 2014. Analiza BCE va arata daca cele mai mari 130 de banci din zona euro au trecut testul calitatii activelor si al rezistentei la socurile economice. Presa internationala a identificat, de asemenea, printre bancile care au picat testul si un creditor din Cipru si, posibil, inca doi, din Belgia si Portugalia.

Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare.

Bancile care nu indeplinesc plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani de la publicarea evaluarii BCE, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de 6-9 luni. Institutiile financiare care nu vor trece testele privind capacitatea de a rezista in situatii de criza vor avea mai mult timp la dispozitie pentru atragerea de capital decat bancile care nu dispun de suficient capital in conditiile actuale.

Tvigun Cazimir Eugen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.