Revista presei economice- 22 iulie 2013

Imprumut de la BERD pentru finantarea energetica
Financiarul

Un imprumut de 10 milioane de euro a fost acordat de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD) pentru UniCredit Tiriac Bank. Acest imprumut este destinat finantarii IMM-urilor care au proiecte in domeniul eficientei energetice si energie regenerabila.

Creditul face parte dintr-un plan de crestere economica in Europa Centrala si de Sud-Est lansat in 2012.

Prin acesta se urmareste reducerea costurilor facturilor si cresterea competitivitatii in randul firmelor pe fondul existentei unui potential ridicat de economisire a energiei.

Romania in topul celor mai mici datorii guvernamentale
WallStreet

Romania s-a clasat pe locul 4 a tarilor cu cele mai mici datorii guvernamentale din UE.

In primul trimestru datoria guvernamentala totala a tarilor UE a crescut cu circa 101,5 miliarde euro fata de cel anterior, atingand 11.112 miliarde euro, 85,9% din PIB.

In aceeasi perioada a anului 2012, datoria de stat atingea valoarea de 83,3% din PIB.

Tarile cu gradul cel mai ridicat de indatorare a trimestrului intai din 2013 au fost: Grecia(160,5% din PIB), Italia(130, 3%), Portugalia(127,2%) si Irlanda(125,1%).

Tarile cu cel mai scazut nivel al datoriilor sunt: Estonia(10% din PIB), Bulgaria (18%), Luxemburg (22,4%) si Romania (38,6%).

Imprumut pentru bancile comerciale de la MFP
Capital

Ministerul Finantelor Publice(MFP) a acordat un imprumut de 300 de milioane lei pentru bancile comerciale cu ajutorul BNR. Acesta s-a realizat prin intermediul unei emisiuni de certificate de trezorerie de tip benchmark.

Titlurile prezinta un nivel mediu al randamentului de 4,39% iar scadenta este in data de 23 aprilie 2014.

Cererea din partea a 12 banci participante a fost de peste 1,317 miliarde lei.

In luna iulie sunt programate imprumuturi din partea MFP de 1,7 miliarde lei de la bancile comerciale realizate prin emisiune de certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni de stat de tip benchmark.

 

Loredana Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *