Revista presei economice 19 noiembrie 2014

TBI Bank, Piraeus si BRD mai platesc dobanzi de 4% pe an la depozite
Ziarul Financiar

Numai trei banci – TBI Bank, Piraeus si BRD – mai platesc dobanzi de 4% pe an pentru depozitele in lei atrase de la persoanele fizice, in conditiile in care multe banci au coborat cu bonificatiile, in special cu cele la depozitele pe termen scurt, sub 3% pe an. Cea mai mare dobanda, de 4,2% pe an, este acordata de TBI Bank, sucursala a bancii bulgare cu acelasi nume, detinuta de grupul israelian Kardan. Cine depune 10.000 de lei pe un an la o rata de 4,2%, primeste la final o dobanda neta de 353 de lei. Si grecii de la Piraeus au dobanda de 4,05% pe an pentru clientii care aleg sa-si tina economiile la banca timp de un an. Dobanda neta la un depozit de 10.000 de lei este de 340 de lei. BRD este singura dintre bancile mari care mai plateste 4% pe an la depozitele in lei, dar clientii trebuie sa-si tina banii in cont timp de doi ani. Dobanda neta obtinuta de un client cu un depozit de 10.000 de lei este de 672 de lei dupa doi ani.

Oferta publica Hidroelectrica ar putea avea loc in primul semestru din 2015
Capital

Fondul Proprietatea estimeaza ca oferta publica initiala pentru listarea la bursa a companiei Hidroelectrica va avea loc in prima jumatate a anului 2015. Oferta publica Hidroelectrica era prevazuta pentru luna iunie 2014, dar a fost amanata din cauza procedurilor legate de insolventa companiei. Candidati pentru derularea unor oferte publice si listarea la bursa, dintre companiile din portofoliul FP, sunt Administratia Porturilor Maritime, unde FP detine o cota de 20% din totalul actiunilor, Aeroporturi Bucuresti, unde FP detine 20% din actiuni, si societatea nationala a sarii Salrom, din care FP detine 49%. FP are in portofoliu 54 de companii, din care 17 listate la bursa si 37 nelistate, obiectivul pe termen lung fiind ca toate societatile din portofoliu sa fie listate la bursa.

BERD a cumparat 4,99% din actiunile BVB
Wall Street

BERD a cumparat 4,99% din actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in dorinta de a sprijini dezvoltarea pietei de capital. La pretul de marti, de 30,6 lei/titlu, pachetul de actiuni cumparat de BERD valoreaza 11,7 milioane lei (2,64 milioane euro). Investitia BERD in infrastructura pietei de capital din Romania este parte a strategiei pe termen lung a bancii de a dezvolta piata de capital locala prin investitii, consultanta tehnica si suport pentru reforma. Bursa de Valori Bucuresti este listata pe propria piata reglementata din anul 2010. In septembrie, la BVB erau listate 83 de companii, inclusiv OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Electrica si Transgaz. Capitalizarea totala a pietei este de circa 30 miliarde de euro.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *