Revista presei economice – 17 aprilie 2014

Efectele reducerii TVA la paine incep sa se observe
Capital

Productia fiscalizata din industria de morarit si panificatie a crescut cu 25% la faina si cu 20% la paine dupa sase luni de la reducerea TVA cu 9%. Fata de perioada anterioara au fost fiscalizate in plus 150.000 de tone de produse. Proiectul se va derula in continuare pentru ca exista in continuare productie nefiscalizata.

Obiectivul principal al proiectului dupa taierea TVA cu 9% era reducerea evaziunii fiscale din sector cu 50%, iar institutiile de control sa ii controleze pe cei care fac evaziune fiscala. Reducerea TVA la 9% in sector a dus la o ieftinire cu 12% a pretului la paine.

O eventuala masura de reducere a TVA la o serie de alimente va fi decisa strict in functie de rezultatele analizei asupra efectelor pe care le-a avut scaderea TVA la paine si produsele de panificatie, de la 24% la 9%.

 

BRD a inregistrat anul trecut un volum de afaceri de 918 milioane de euro din operatiunile de factoring
Wall-Street

Din cele 918 milioane de euro castigate de BRD din operatiunile de factoring, cele de la nivel intern detin o pondere de 76%, operatiunile de factoring de export reprezinta 19%, iar cele din import 5%. Comparativ cu anul 2012, operatiunile de factoring intern s-au stabilizat, cele de factoring extern au crescut cu 6%, iar volumele aferente factoringului de import au scazut cu 4%.

In anul 2013, peste 450 de clienti BRD au apelat la operatiunile de factoring. Pe sectoare de activitate, portofoliul este structurat astfel: constructii (27%), industria metalurgica (17%), masini si echipamente (14%), comert (13%).

Operatiunile de factoring au inregistrat o crestere cu 6% comparativ cu trimestrul I al anului 2013, ceea ce denota faptul ca factoringul ramane o optiune pentru companiile din tara noastra.

 

SIF Transilvania vinde 57% din actiunile COMCM Constanta
Wall-Street

SIF Transilvania scoate la vanzare prin oferta publica secundara 56,72% din actiunile producatorului de materiale de constructii COMCM Constanta pentru 33,56% milioane lei. Pretul cerut este cu 61,2% mai mare comparativ cu ultima cotatie din piata.

Operatiunea se va derula in perioada 22 aprilie -22 mai, iar pretul de vanzare a fost stabilit la 0,2504 lei/titlu. Ultima tranzactie cu actiunile COMCM a fost efectuata luni, la o cotatie de 0,1553 lei/actiune, astfel ca pretul din oferta este cu 61,2% mai mare.

Adina ApatachioaeĀ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *