Revista presei economice – 16 decembrie 2013

Explicatia reticentei in creditare
Capital

La 30 septembrie 2013, rata creditelor neperformante pentru Romania, cu aplicarea stricta a tuturor regulilor europene, a fost de 21,56%. Daca din creditele neperformante se scade partea provizionata  calculata conform standardelor international de contabilitate, se ajunge la o rata de neperformanta de doar 9,33%. Iar daca se aplica regulile romanesti de contabilitate si se elimina partea din credite deja previzionata, rata de neperformanta scade la 3,48%.

In Romania, rata creditelor neperformante nu a afectat nivelul solvabilitatii, care a ramas cu mult peste minimul de 8% necesar.  Indicatorul mai mare de neperformanta rezulta din indicatorul NPE – non performing  exposure.

Acest indicator exprima faptul ca, daca un debitor are restante mai vechi de 90 de zile a caror valoare reprezinta peste 20% din valoarea contabila a tuturor obligatiilor de plata detinute, atunci toate expunerile bilantiere ale acestui debitor vor fi considerate neperformante.

 

Productiile record din agricultura sustin economia Romaniei in acest an
Financiarul

Cresterea economica a Romaniei a crescut la finele anului 2013 de la 1,6% la 2,2%, iar avansul valorii adaugate brute din agricultura a ajuns la 11,9%, fiind initial estimate la 6,4%.

Productia vegetala va depasi in acest an 22 milioane de tone, cu 50% mai mare decat anul trecut. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la 3 milioane de hectare in 2007-2008 la 300.000 de hectare in prezent, dintr -un total arabil de aproximativ de 11 milioane hectare.

Recolta bogata in acest an s-a datorat “mixului” intre vremea buna si masurile administrative. Exporturile de cereale au devenit tot mai profitabile in ultimii ani pentru Romania; graul si porumbul romanesc continuand sa fie printer cele mai cautate produse agricole pe piata externa.

 

Romania se afla in top 5 scaderi ale preturilor apartamentelor in Europa
Wall Street

In trimestrul al treilea, scaderea preturilor locuintelor din Romania a incetinit, ajungand la 7,15%. Piata locala a inregistrat a cincea mare reducere din Europa in primele noua luni. Analiza este realizata pe baza preturilor medii de vanzare a apartamentelor, ajustate cu inflatia.

Cea mai mare scadere a preturilor in perioada analizata a fost inregistrata in Spania, cu un minus de 9,46%,  pe locul doi este Grecia, cu o reducere de 8,85%, iar pe trei -Rusia cu un minus de 8,18%.

Romania (-7,15%), Zagreb, Croatia (-6,56%), Olanda (-4,87%) si Slovacia (- 4,87%) se confrunta cu dificultati. Din cele 24 de tari incluse in studiu, 19 au inregistrat cresteri de preturi, in trimestru al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in 5 dintre acestea preturile apartamentelor au inregistrat scaderi.

Cea mai mare crestere a preturilor din Europa a fost inregistrata de Danemarca, urmata de Polonia si Turcia.

Adina Apatachioae 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *