Revista presei economice – 11 aprilie 2014

Numarul insolventelor a crescut
Financiarul

Majorarea numarului insolventelor a fost cauzat de incetinirea cresterii economice din zona euro si de masurile fiscale. Romania are a doua cea mai mare rata de crestere a numarului insolventelor, in raport cu firmele active. Cu toate acestea, prognozele specialistilor arata o relativa stabilizare a ratei insolventelor in anii 2014 si 2015.

Numarul insolventelor in Europa Centrala si de Est, cu exceptia Ungariei, a crescut in medie cu 9%. In anul 2013, aproximativ 70.000 de entitati economice se aflau in insolventa. Bulgaria a inregistrat cea mai mare crestere a numarului insolventelor, cu 834 de companii.

Acest lucru poate fi observat in scaderea cererii, accesul dificil la credite si in lipsa unor programe de sprijinire a afacerilor. Letonia a inregistrat un numar de insolvente in scadere cu 7%.

Romania a generat in 2013 circa 40% din totalul insolventelor deschise in CEE. Romania a inregistrat un numar de 27.145 de insolvente nou deschise pe parcursul anului 2013, cu o rata a insolventelor de 6,44%.

 

Tarile dezvoltate au crescut in 2013 taxele pe venit pentru al treilea an consecutiv
Wall-Street

In incercarea de a reduce deficitele bugetare, guvernele din tarile cu economii dezvoltate au crescut in 2013 taxele pe venit  pentru al treilea an consecutiv. Povara fiscala a crescut in 21 dintre cele 34 de state membre ale organizatiei, a crescut in 12 si a stagnat intr-o singura tara.

In medie, povara fiscala a crescut la 35,9% din costul total cu un angajat, de la 35,7% in anul 2012. In medie, contributiile sociale platite de angajatori au scazut usor, guvernele incercand astfel sa incurajeze companiile sa angajeze.

 

Investitiile straine directe au crescut
Capital

Investitiile straine directe au crescut, in primele doua luni, de 282 milioane euro, in crestere cu 35,6% comparativ cu acceasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, in februarie, Romania a atras doar 36 milioane euro, minimul ultimului an.

Anul trecut, investitiile straine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul trecut la 2,71 miliarde de euro, atingand varful ultimilor patru ani. Nivelul cel mai ridicat al ISD de anul trecut a fost inregistrat in luna noiembrie, situandu-se la nivelul de 578 de milioane de euro. In anul 2012, investitiile straine directe nete au crescut pentru prima data de la inceputul crizei, avansul fiind de 18,7% la 2,138 miliarde euro.

 Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *