Revista presei economice 10 noiembrie 2014

Agentiile de rating sunt pesimiste cu privire la evolutiile economiei in viitor
Capital

Agentia de evaluare financiara Moody`s Investors Service afirma ca nu exista aproape nici o sansa pentru redresarea serioasa a cresterii economice moniale in urmatorii doi ani. Aceeasi agentie afirma ca, la problemele structurale din zona euro, se adauga incetinirea cresterii PIB-ului Chinei, dar si situatia din Brazilia si Africa de Sud.

Agentia de evaluare estimeaza o crestere cu 3% in 2015 si 2016 pentru cele mai dezvoltate state ale lumii si cele mai mari economii emergente . Moody`s a inrautatit prognoza e crestere pentru 2015 in multe tari si regiuni, inclusiv in zona euro, Brazilia si Japonia.

Pentru SUA, Marea Britanie si India prognozele agentiei de evaluare sunt mai optimiste. Se estimeaza ca PIB-ul SUA va creste cu 3% in 2015 si cu 2,8% in 2016, aceasta evolutie fiind gratie scaderii somajului si conditiilor avantajoase de finantare, care vor sustine cresterea consumului.

Activele fondurilor de investitii nemonetare au crescut in septembrie 2014 cu 1,3%
Capital

Potrivit datelor publicate de BNR, activele fondurilor de investitii nemonetare au crescut, in septembrie 2014, cu 1,3% la 42,45 miliarde de lei, de la 41,9 miliarde de lei in urma cu o luna. Comparativ cu anul trecut, activele respectivelor fonduri au inregistrat o majorare de 17,7%, crescand de la 36 de miliarde de lei in octombrie 2013 la 42,45 miliarde de lei in septembrie 2014.

Cea mai mare crestere, din luna septembrie comparativ cu luna august, a fost inregistrata de activele provenite din ‘creante din depozite si credite’, cu o crestere de peste 10,5%. Pe de cealalta parte, categoria ‘actiuni si alte participatii de capital (exclusiv ale fondurilor de investitii si fondurilor de piata monetara)’ a inregistrat o scadere de 2,4% in aceeasi perioada.

Romania va solicita Comisiei Europene rambursarea a peste 200 de milioane de euro prin POSDRU
Financiarul

Saptamana viitoare, Romania va solicita Comisiei Europene rambursarea a peste 200 de milioane de euro prin POSDRU. Pana la sfarsitul anului, Romania va mai transmite Comisiei alte aplicatii de plata in valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, ceea ce va totaliza aproximativ 700 milioane de euro sume solicitate pentru rambursare in cadru POSDRU.

Produsele cumparate online sunt aproximativ la jumatate de pret fata de cele din magazinele traditionale
Financiarul

Comparativ cu produsele cumparate in magazinele traditionale, produsele cumparate online pot fi achizitionate cu aproximativ 40% mai ieftin.

Produsele care au inregistrat cele mai bune preturi in mediul online au fost cartile, telefoanele su tabletele, cu diferente semnificative de pana la 27% pe perioada campaniilor promotionale, fata de retailul traditional. In cazul electrocasnicelor mari, mediul online ofera preturi in medie cu 4-5% mai mici decat magazinele offline.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *