Real Estate & Construction Forum la a doua editie

In data de 30 martie 2016, la Hotel Radisson Blu din Bucuresti, a avut loc cea de-a doua editie a evenimentului Real Estate & Construction Forum”.

In cadrul conferintei, cei mai buni specialisti in domeniu au analizat piata de real estate, perspectivele pentru anul 2016, noile tendinte in dezvoltarea imobiliara, piata de office si retail, evolutia preturilor si optiunile de finantare pentru proiectele imobiliare.

In prima parte a zilei, invitatii au fost: Tal Roma, Business Development Manager, AFI Europe Romania, Alexandros Ignatiadis, Co-fondator, Octagon Contracting & Engineering, Florin Furdui, CEO, Portland Trust, Oana Paun, PR Specialist, Maurer Imobiliare, Dragos Vilceanu, Presedinte, Asociatia Brokerilor Imobiliari, Adrian Vascu, Senior Partner, Veridio, Presedinte ANEVAR 2014-2015 si Cosmin Ulmean, Head of Sales Romania, Serbia, Croatia & Slovenia, Takko Fashion. Sesiunea de discutii a fost moderata de Ilinca Paun, Managing Director, Colliers International Romania.

Piata de birouri

Ilinca Paun, Managing Director, Colliers International Romania, a citat o cercetare a companiei: “In piata de office s-au inregistrat din nou vesti pozitive. Piata este in crestere. Exista cerere din zona IT, dar si din zona companiilor medii care vor sa creasca in Romania. Companiile romanesti de IT au planuri de extindere foarte serioase. De asemenea, exista cerere pe piata oraselor secundare: Iasi, Cluj, Timisoara, Sibiu, Bacau, Oradea, Brasov”.

Potrivit acesteia, suprafata estimata pentru piata de office din Bucuresti este de 200.000 m2, care se absorb an de an, dar exista deja riscul de supraoferta.

Tal Roma, Business Development Manager, AFI Europe Romania, a vorbit despre proiectele companiei in afara Bucurestiului.

“Am ales sa investim in Brasov pentru ca este mai dezvoltat pe zona de birouri decat alte orase din Romania, exista cateva universitati si diverse companii. Am decis sa dezvoltam un proiect de cladiri de birouri acolo,in legatura cu mall-ul pe care il detinem. Credem in locatie, dar daca infrastructura nu va fi imbunatatita nu cred ca vom avea succesul scontat. Despre piata de birouri din Bucuresti pot spune ca este cumva tipica, iar dezvoltarea ei este certa. Exista insa valuri in materie de cerere si oferta. Daca dezvoltatorii nu vor reusi sa ocupe cladirile vom vedea cladiri goale si presiuni din diverse medii”, a afirmat Tal Roma.

Florin Furdui, CEO, Portland Trust, este de parere ca ciclul de cerere si oferta pentru piata de office din Bucuresti nu este unul tipic.

“Bucurestiul are o economie de sine statatoare, aici este masa critica de oameni, businessul se invarte. Ciclul de cerere si oferta pentru office nu este unul tipic. As putea spune ca un numar corect de ani este de cinci. Pot spune ca vremea dezvoltarilor mediocre s-a dus. Acestea nu mai au succes si au disparut. De aceea, exista concentrare in cateva zone care permit mai multe facilitati si altceva pe langa viata de birou”, a explicat Florin Furdui.

Centre comerciale si rezidentiale

Cosmin Ulmean, Head of Sales Romania, Serbia, Croatia & Slovenia, Takko Fashion, este de parere ca mai exista loc in Bucuresti pentru centre comerciale.

“In Sectorul 2 nu avem nici un mall, unul de 20.000-30.000 m2 ar fi indicat. In Sectorul 4 mai este loc, la fel in Sectorul 5. Cred ca mai este loc de 2-3 malluri in Bucuresti”, este de parere Cosmin Ulmean.

Oana Paun, PR Specialist, Maurer Imobiliare, a vorbit despre tendintele existente pe piata rezidentiala.

“Daca in 2013-2014 preferintele clientilor erau garsoniere si apartamente cu doua camere, 2015 si 2016 inseamna penthouse-uri, duplexuri, apartamente cu doua camere. Vedem o cerere de spatii tot mai mari. Prin creditare vin 20-30% dintre clienti. Am lansat produse pentru clientii din afara tarii si ei cumpara cu rate direct de la noi, iar 40% dintre clienti cumpara cu bani cash”, a declarat Oana Paun.

Potrivit acesteia, daca pana recent bancile nu voiau sa auda de finantarea de terenuri pentru dezvoltarea imobiliara, compania are in prezent colaborari cu trei banci mari din Romania.

Certificarea verde

“Ne simtim mai bine facand produse care polueaza mai putin, dar se poate sustine demersul asta si din partea autoritatilor. De exemplu, Clujul are o asemenea initiativa de taxare cu 50% mai putin a cladirilor certificate verde”, a declarat Florin Furdui.

Alexandros Ignatiadis, Co-fondator, Octagon Contracting & Engineering, a vorbit despre costurile mari pe care o cladire “verde” le implica si despre disponibilitatea companiilor de a plati chiria aferenta.

“Trebuie sa avem grija de mediu, dar trebuie sa intelegem ca asta costa, presupune o investitie de viitor. Din pacate, ipocrizia domina o parte din marile corporatii.  Intr-o lume politically correct si declaratiile sunt politically correct. Firmele vor cladiri verzi dar nu sunt dispuse sa plateasca pentru ele. Mai este cale lunga pana sa ajungem la o situatie onesta”, a afirmat Alexandros Ignatiadis.

Legea darii in plata

Despre Legea darii in plata, Tal Roma crede ca va avea efect in piata, dar spera ca va avea un impact diminuat de evolutia pozitiva a economiei.

Adrian Vascu, Senior Partner, Veridio, Presedinte ANEVAR 2014-2015, spune despre aceasta Lege ca este “un amestec de limbaj politic si tehnic in acelasi timp. Sustinatorii aplauda ideea, dar ei nu vor fi vizati niciodata de aceasta”.

Dragos Vilceanu, Presedinte, Asociatia Brokerilor Imobiliari, este de parere ca aceasta Lege nu va avea un impact in sectorul imobiliar.

“Legat de legea darii in plata, toata lumea vorbeste despre cum arata aceasta, dar nimeni nu incearca sa faca lucruri pentru a salva aceste case pentru care oamenii au platit rate chiar si 10 ani. Nimeni nu aduce in discutie felul cum ar putea fi oamenii ajutati sa-si pastreze casele. Va fi foarte greu pentru oricine sa profite de aceasta lege. Nu vad ce persoana fizica ar dori sa renunte la o casa pentru care a platit rate timp de 10 ani. Nu stim cum va arata aceasta lege. Nu am fost invitati la discutii. Le-am fi aratat cu cifre ca acest proiect nu poate influenta nici macar cu 10% piata rezidentiala. Acum statisticile arata ca bancile au atras, din 2013 si pana acum, cu 80% mai multe depozite decat au dat credite. De aceea cred ca Legea darii in plata va avea influenta 0. Bancile nu pot tine banii in banca, ele vor trebui sa ii dea in piata”, a declarat Dragos Vilceanu.

Presedintele Asociatia Brokerilor Imobiliari a citat statistica INS, conform careia un apartament care costa acum cativa ani 100.000 de euro, in 2015 se vindea cu 63.000 de euro, cu 1.000 de euro in plus fata de trimestrul IV din 2014. INS lucreaza cu datele din contractele de vanzare-cumparare primite de la birourile notariale.

In incheiere, Adrian Vascu, Senior Partner, Veridio, a subliniat noile modificari fiscale si legislative care privesc mediul real estate: “In Noul Cod s-a urmarit impozitarea cladirilor in functie de destinatie si nu de proprietar. Pana acum, daca mall-urile erau construite de persoane fizice se impozitau ca un apartament, in prezent, legea sustine ca nu mai conteaza proprietarul. Sigur ca asta nu se intampla inca, dar s-a creat cadrul legal afferent”.

SESIUNEA II

Invitatii celei de-a doua sesiuni de discutii au fost: Laurentiu Plosceanu, Presedinte, ARACO si Octavian Brener, Sef Birou Control si Inspectie pentru Calitatea Lucrarilor de Constructie, I.S.C., Claudiu Georgescu, Presedinte Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania, Oana Albota, Avocat, Partener Fondator, Albota Law Firm si Claudiu Butacu, Presedinte Asociatia Solar Decatlon.

Laurentiu Plosceanu, Presedinte, ARACO, are o viziune mai putin optimista asupra sectorului real estate, decat antevorbitorii sai din prima sesiune a conferintei.

Oana Albota, Avocat, Partener Fondator, Albota Law Firm, si-a intitulat prezentarea “Dezvoltarea proiectelor imobiliare. Provocari si posibile solutii.”

“O lista scurta a problemelor in dezvoltarea proiectelor imobiliare din Romania ar fi: riscuri generate de procedurile legale de restituire nefinalizate inca, probleme intampinate in legatura cu procesul de urbanism, imobilitatea autoritatilor locale in procesul de autorizare a proiectelor imobiliare, probleme intampinate cu ocazia intabularii drepturilor reale in Cartea Funciara si dificultati cauzate de conditiile stricte impuse de Bancile Finantatoare”, a explicat Oana Albota.

“In ciuda cresterilor si in ciuda perturilor in crestere, sectorul este in convalescenta. Avem in sfarsit un Master Plan General de Transport al Romaniei, dar din cauza felului in care se va implementa, vor ramane foarte multe lucruri de facut si foarte multi bani de cheltuit in ultima parte a proiectului, ceea ce va fi practic imposibil. Vedem ca CNADNR incearca sa-si faca birouri interne pentru a face singuri diverse activitati necesare procesului de realizare a investitiilor in infrastructura. Nu cred, sincer, ca au capacitatea si timpul necesar pentru a face asta si probabil ca si acest lucru va intarzia realizarea lucrarilor”, a declarat Laurentiu Plosceanu.

Potrivit acestuia, anul 2017 ar putea fi unul mai bun pentru sector.

“Programele europene nu pornesc si apoi este an electoral. In anii electorali, cifra de afaceri creste si apoi scade. Cred ca acest an va fi atipic si cred ca anul electoral nu va influenta pozitiv investitiile din sectorul constructiilor. Ingrijorarea este ca multe firme vor face mari eforturi sa-si mentina angajatii in acest an fara activitate. 2017 ar putea sa aiba mai mult potential optimist decat 2016, daca nu va fi influentat de efectele negative ale unei eventuale crize financiare”, a declarat Laurentiu Plosceanu.

Claudiu Georgescu, Presedinte Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania, este de parere ca autoritatile locale sunt cea mai mare piedica in fata dezvoltarii localitatilor.

“Din pacate acei buni gospodari nu sunt si buni manageri. Primarii fac curatenie pe strazi dar nu stiu ce sa faca pentru a dezolta localitatea. Referitor la materialele de constructii exista cerere si asta inseamna ca vor creste si preturile. Nu stiu insa sa spun o cifra pentru ca asta depinde de mai multi factori. Plutim intr-o ceata de natura financiara. Banca Europeana si America au aruncat foarte multi bani in piata. Bula imobiliara se poate intampla si la noi”, a afirmat Claudiu Georgescu.

Octavian Brener, Sef Birou Control si Inspectie pentru Calitatea Lucrarilor de Constructie, I.S.C., si-a exprimat speranta ca o parte dintre problemele semnalate de colega sa de panel, Oana Albota, vor fi rezolvate.

“Speram sa fie rezolvate curand problemele ridicate de doamna avocat, cele care tin de urbanistica si care sunt reale. Se fac eforturi foarte mari pentru a a da avizele cat mai repede. Lipsa de personal nu ne permite sa analizam sutele de documente si sa respectam termenul de 15 zile. Referitor la problema unitatii in domeniu, am fi dorit ca, in special dirigintii de santier, sa fie mult mai aproape de noi si sa ne ajute sa rezolvam problemele pe care le gasim pe santier”, a declarant Octavian Brener.

Claudiu Butacu, Presedinte Asociatia Solar Decatlon, a vorbit despre proiectele inovatoare de locuinte alimentate cu energie solara.

“Am construit un prototip de casa solara de 170 m2. Aceasta se afla pe Bd. Pache Protopopescu si se poate vizita. Amprenta la sol este de 90m2. Consumul anual este de 4.330 kWh/an. Productia anuala este de 6.844, iar surplusul este de 2.514 kWh/an. Casa este alimentata cu energie exclusiv solara. Totul este realizat de studenti, inclusiv mobilierul. Casa a fost dezasamblata si asamblatade 5 ori. Am avut nevoie de 5 tiruri pentru a o transporta 2.800 de km in Franta”, a declarat Claudiu Butacu, Presedinte Asociatia Solar Decatlon.

 

Prin acest proiect, Asociatia Solar Decatlon a reusit sa creeze o relatie intre mediul public, studenti si mediul privat.

 

Eveniment marca: BusinessMark.

Partenerii evenimentului au fost: Albota Law Firm, Graphtec Design, FOLDO, Biroul de traduceri Champollion si Klarmedia.

Evenimentul a avut drept parteneri media: Arena constructiilor, 100% Construct, Finzoom, Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Business Editors, Energynomics, Avocatura.com, Economic ZOOM, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Legal Magazin, Transilvania Business, Debizz, Administratie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Antreprenor in Romania, Mark Media, Rabbit Media si Plan de afacere.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *