NCPP si (re)echilibrarea organigramelor

Ionel BostanIonel BOSTAN

Intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura penala (NCPP) antreneaza, cum de altfel era de asteptat, mutatii (si) pe linie de resurse umane. O prima decizie in acest sens se refera la dilatarea schemei actuale de la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care include 21 posturi de magistrat-asistent (MA), in conditiile in care aplicarea NCPP (Legea nr. 135/2010) reclama inca 14 asemenea pozitii.

Deoarece incepand cu data de 1 februarie 2014 (de la care se va aplica efectiv NCPP) MA exercita noi atributii (exclusive), constand in intocmirea raportului referitor la cererea de recurs in casatie si in indeplinirea/ completarea procedurii de comunicare, a fost demarata inclusiv modificarea bugetara necesara. S-a pregatit astfel, prin proiect de HG, initiat de MJ si postat pe sit-ul acestuia (www.just.ro), o suplimentare la sectiunea cheltuieli de personal, cifrata la 2,6 mil. lei. Sursa de acoperire: bugetul de stat (2014).

Din nota de fundamentare a respectivului act decizional rezulta ca de aceasta masura depinde vital punerea in aplicare a dispozitiilor referitoare la recursul in casatie, judecatorul de drepturi si libertati si judecatorul de camera preliminara, impunandu-se asigurarea, la nivelul Sectiei penale a ICCJ, a 35 posturi de judecator si 35 posturi de MA. Acest raport neaparat unitar este explicat de “modul in care este reglementata procedura admiterii in principiu a cererii de recurs in casatie in noul Cod de procedura penala, precum si introducerea unor institutii noi – judecatorul de drepturi si libertati si judecatorul de camera preliminara – care presupun exercitarea de atributii de catre un singur judecator si un magistrat-asistent…”

Drept urmare, schema de personal a ICCJ va creste (dupa adoptarea HG, cu avizul Consiliului Legislativ si al CSM), de la 499 posturi, in prezent, la 513 posturi, in anul viitor.

Doar astfel, de la 1 februarie 2014, cand intra in vigoare NCPP, devine posibila examinarea admisibilitatii cererii de recurs in casatie “in complet format dintr-un singur judecator, dupa depunerea raportului magistratului-asistent si atunci cand procedura de comunicare este legal indeplinita”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.