Cateva lucruri pe care nu le stiai despre…sistemul economic al Ungariei

Iuliana TOMULEASA

Ungaria este o republica parlamentara, avand o suprafata de 93.030 km2, fiind membru al UE dar si al NATO. La 16 noiembrie 1918 s-a proclamat Republica Ungara,  ca urmare a destramarii Imperiului Austro-Ungar in urma Primului razboi mondial.  In martie  1918, comunistii au preluat puterea sub conducerea lui Bela Kun, care a proclamat Statul Sovietic Ungar.

Ungaria continua sa fie pe un trend ascendent de crestere economica, sectorul privat generand aproximativ 80% din PIB, astfel aceasta tara asimileaza aproximativ o treime din totalul investitiilor straine din Europa Centrala. Amiralul Horthy s-a aliat cu Adolf Hitler in anii 1930 cu speranta de a primi inapoi teritoriile pierdute din Primul razboi mondial. Astfel, Ungaria a anexat Sudul Slovaciei si Rutenia subcarpatica iar apoi, dupa Dictatul de la Viena din 1940,  a anexat Ardealul de Nord, iar in 1941 o parte din nordul Serbiei-Voivodina. Ungaria a intrat in Al doilea razboi mondial alaturi de Germania impotriva U.R.S.S. Adolf Hitler l-a inlocuit pe amiralul Miklós Horthy in 1944, dupa ce acesta a consimtit la un armistitiu cu Uniunea Sovietica  si l-a instalat pe pro-nazistul Ferenc Szalasi. Incepand din anii 1920, dar mai ales dupa aderarea la Pactul Anticomintern, Ungaria a adoptat o serie de legi si masuri anti – evreiesti.

Dupa  anul 1948 liderul comunist Matyas Rakosi,  a instaurat regimul comunist dupa modelul sovietic al lui Stalin. Acesta a fost principalul motiv al izbucnirii Revolutiei maghiare din 1956 (denumita pana in 1989 “contrarevolutie”). Un nou guvern inclinat spre reforme, condus de Nagy Imre,   a anuntat iesirea tarii din Pactul de la Varsovia, initiat si patronat de Uniunea Sovietica. Ca urmare a noii politici de reforme, initiate si promovate de Mihail Gorbaciov  in Uniunea Sovietica, s-au prabusit regimurile comuniste in intreaga Europa de Est, inclusiv in Ungaria. Trecerea la noua conducere, bazata pe revenirea la economia de piata si pe respectarea drepturilor omului, s-a facut de o maniera pasnica, fara implicarea actelor violente.

In ceea ce priveste sistemul economic al Poloniei, se poate remarca faptul ca, recenta criza financiara, si-a manifetsta implicatiile si asupra acestui sector subliniind vulnerabilitatile specifice tarilor in curs de dezvoltare.

Fig. 1 Evolutia ratei de crestere a PIB si a ratei inflatiei in Ungaria, 2005-2013 (%)

figura 1

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Comparativ cu perioada precedenta, economia ungara a inregistrat, in medie,  o crestere e a PIB, aspect ce poate fi motivat prin ansamblul de masuri adoptat de autoritatile centrale pentru a disipa efectele adverse ale crizei financiare internatioanle (a se vedea fig.1).

Fig. 2 Evolutia deficitului bugetar in Ungaria, 2005-2013 (%)

deficit guvernamental

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Conform figurii anterioare, se remarca o imbunatatire a deficitului bugetar, insa la nivelul anilor 2012-2013 situatia a luat o alta intorsatura, aspect ce a determinat autoritatile guvernamentale sa adopte un nou set de masuri de austeritate. In acest sens, se remarca decizia de majorare a impozitului pe tranzactii financiare la 0,6%, de la nivelul de 0,3%, si pe cel al viramentelor bancare la 0,3%. De asemenea, taxa asupra telecomunicatiilor se va majora la 3 forinti, iar taxa miniera va creste de la 12% la 16%.

Din 1989, investitiile straine cumuleaza peste 23 miliarde de dolari, insa increderea investitorilor in econmia Ungariei este intr-o usoara scadere, dupa ce masurile adoptate de guvern au avut drept efect cresterea incasarilor si mai putin diminuarea cheltuielilor.

Dupa cum se poate observa si in figura 3, volumul investitiilor straine directe a sporit semnificativ in ultimii ani, principalii investitori provenind din Germania, SUA si Asia, astfel acestia au lansat proiecte in special in sectoare auto, IT, industria alimentara si logistica.

Fig. 3 Evolutia investitiilor straine directe in Ungaria, 2005-2013 (mld. USD)

ISD

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Conform datelor statistice, din 1990 si pana in prezent, Ungaria a atras investitii straine directe de peste 65 miliarde de euro, cea mai mare pare a resurselor fiind plasata in industria auto si in firmele de IT.

Criza financiara internationala s-a rasfrant si asupra Ungariei, in acest sens principala autoritate in plan financiar, si anume Banca Nationala a Ungariei, a folosit masuri extensive pentru reducerea impactului crizei asupra economiei Ungariei. Au fost utilizate masuri pentru sporirea lichiditatii pe pietele valutare, pentru temperarea volatilitatii forintului si pentru imbunatatirea lichiditatii pe piata forintului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *