Mitteleuropa: identitate culturala sau model geopolitic al modernitatii ?

Zemanta Related Posts ThumbnailIuliana Ioana TOMULEASA

Mitteleuropa – traditie, modernitate si multiculturalitate

Acest termen, a fost dintotdeauna contestat si a cunoscut doua mari utilizari. Pe de o parte, a fost un termen cultural de natura austriaca desi originile erau germane,dorindu-se evocarea Europei Centrale Habsburgice. Pe de alta parte, acest termen a avut o conotatie politica distincta de cea culturala in special in anumite state, cum ar fi Ungaria si vechea Cehoslovacie.

harta marilor regiuni europeneFig. 1 Harta marilor regiuni europene

Evolutia conceptuala a Europei  Centrale a inceput in secolul al XIX-lea, astfel cei ce au utilizat aceasta denumire au cautat un teren comun in zona dintre Marea Baltica si Marea Adriatica, respectiv din Alpi pana la campiile din Ucraina. Erau precupati cu precadere de eliminarea dualitatii dintre Austria si Prusia (Germania), in acest context forma dominanta a cuvintelor a fost Mitteleuropa. Aceasta contureaza o sfera, cu o puternica incarcatura germana, avand influente de natura culturala, politica si in special economica.  Dimensiunea culturala se raporteaza la valori, traditie si istorie comuna, in timp ce dimensiunea economica face trimitere la conceptul de piata comuna, respectiv zona de liber schimb. In ceea ce priveste incarcatura politica, se observa dorinta de creare a unei regiuni cu interese politice comune directionate cu predilectie impotriva Rusiei (in partea estica) si a Frantei (in partea vestica).

Printre cele mai cunoscute texte aferente acestui concept este bestseller-ul lui Friedrich Naumann, din 1915, importanta acestuia fiind data de conexiunea cu disciplina de geopolitica. Naumann, a anticipat o Mitteleuropa post-razboi, ce presupunea unificarea Germaniaei cu Imperiul Austro-Ungar, dar incluzand in sens larg toate natiunile ce nu apartin de alianta vestica anglo-franceza sau de imperiul rusesc. Pe de alta parte, este iminenta mentiunea ca acest concept de Mitteleuropa, a fost utilizat pentru prima data in anul 1808 intr-o publicatie a lui August Zeune, unde se facea trimitere la trei regiuni componente ale zonei, si anume Karpateland (Bazinul Dunarii), Hercinialand (zona traditional germana, inclusiv bazinul Rinului) si Sevennenland (Franta).

Din perspectiva istorica, conceptul de Mitteleuropa a fost cuprins in septembrie 1914, la putin timp dupa lansarea primului razboi mondial, in programul cancelarului german Bethmann Hollweg, intitulat “Planul Septembrie”, care alaturi de un alt set de documente a reprezentat o strategie grandioasa pentru Europa. Acest program reprezenta in genere o propunere ce conducea la o uniune economica si vamala a regiunilor din Europa Centrala, unde Germania detinea forta suprema. Pe langa Austria si Ungaria, Mitteleuropa includea si Luxemburg, Belgia, Marea Baltica si Polonia si e posibil ca si o fractiune din Franta. Acesasta zona ar fi fost insotita de o regiune similara, si anume Mittelafrika, ceea ce conducea la hegemonia germana a ambelor continente.

Dupa 1918, aceste lucruri au fost eclipsate de colapsul puterilor centrale, in acest sens se remarca tentativele de redefinire a Europei Centrale in termeni de “state succesoare” de origine non-germana, proiect ce a fost in asentimentul unor lideri politici binecunoscuti ai vremii, cum ar fi presedintele Masaryk.

In anul 1945, s-a remarcat o ruptura si mai profunda a Mitteleuropa, astfel in plan academic s-a trecut la o abordare relativ neutra, conceptul fiind asimilat cu terminologia de Europa Centrala si de est, sau Ostmitteleuropa.

europa centrala

*Zona comuna douasprezece harti si amplasarea acestora in raport cu centrul geometric al Europei

Fig. 2 Europa Centrala

Astfel, cu trimitere la cele mentionate anterior, cuvantul Mitteleuropa face trimitere la epoca lui Hitler, astfel se considera ca acest spatiu este unul german, Europa Centrala nefiind altceva decat un hinterland al Germaniei. Insa,dupa declansarea celei de-a doua conflagratii mondiale, Europa Centrala a devenit spatiul Holocaustului, al lagarelor de concentrare destinate popoarelor considerate de nazisti inferioare. Ca urmare, dupa razboi, cuvantul Mitteleuropa, a devenit prohibit, fiin asociat cu perioade triste din istoria umanitatii.

In cazul Romaniei, in orasele universitare ale Mitteleuropei s-a format marea majoritatea intelectualitatii din Banat,Transilvania si Bucovina.

Aceste caracteristici cheie ale evolutiei din Europa Centrala au avut un impact pe termen lung asupra lumii intregi, pornind de la Barbarossa si ajungand la Versailles, astfel pe parcursul celor doua razboaie mondiale s-a mentinut reputatia si importanta geopolitica si istoriografica a zonei.

In final, se apreciaza faptul ca pozitia geografica are o influenta semnificativa asupra modului de formare a sistemelor economice, asadar ceea ce a imprimat aspecte de interferenta au fost fie regiunile muntoase, fie deschiderea la mare. Analiza fondului turistic, natural si antropic, a dotarilor tehnice, infrastructurii si fluxului turistic arata ca pe teritoriul Europei Centrale exista arii de interes, ce se impun prin marea valoare a fondului cultural cu elemente de arta unice in lume, a caror valoare este cunoscuta inca din antichitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *