Top 10 lucruri ce nu le stiai despre … EURO

euroIuliana TOMULEASA

La data de 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana aniverseaza 12 ani de la lansarea pe piata a bancnotelor si monedelor euro. Euro este moneda unica adoptata pana in prezent de 17 state membre ale Uniunii Europene, ce formeaza zona euro. Aproximativ 330 milioane de cetateni europeni folosesc moneda euro si se bucura de avantajele sale, insa chiar de la lansarea monedei,  primul presedinte al Bancii Centrale Europene (Wim Duisenberg) a atras atentia ca aceasta moneda va depinde de nivelul de incredere acordat de cetatenii europeni :

“Introducerea monedei euro va crea noi sanse si oportunitati. Va stimula procesul de integrare europeana, atat politic cat si economic, si va contribui la instaurarea pacii si prosperitatii in viitor. Totusi, aceasta sansa si aceste oportunitati nu se vor realiza in mod automat. Va fi nevoie de efort din partea tuturor celor implicati si de indeplinirea anumitor conditii” (W. Duisenberg).

 

In acest sens, in cele ce urmeaza vor fi enumerate cateva aspecte ce nu le stiati despre moneda euro.

  1. Ideea de stabilire a unei monede comune in Europa a fost aprobata prin Tratatul de la Maastricht, sub denumirea curenta de Tratatul privind Uniunea Europeana, semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992.
  2. In prima etapa, moneda euro a fost lansata in calitate de moneda virtuala in 11 tari, fiind folosit doar pentru tranzactii non-cash si electronice.
  3. In Austria, la trei zile dupa introducerea monedei unice, toate bancomatele au incetat sa functioneze din cauza unei erori de soft.
  4. Bancile au facut tot posibilul pentru a-si convinge clientii sa schimbe moneda nationala cu euro. Spre exemplu bancile luxemburgheze au oferit sampanie din partea casei si suc de portocale pentru atragerea clientilor.
  5. Euro nu este moneda tuturor statelor membre, remarcandu-se doua tari ce au optat pentru clauza de neparticipare in Tratat (Danemarca si Regatul Unit), in timp ce restul nu au indeplinit criteriile de convergenta.
  6. Exita 7 tipuri diferite de bancnote, observandu-se urmatoarele denominari :  5, 10, 20, 50, 100,  200 si 500 de euro.
  7. Fiecare bancnota are un design standard pe o parte, iar pe cealalta un design cu specific national.
  8. Simbolul monedei euro se bazeaza pe caracterul grecesc « epsilon » reprezentand  in  acelasi timp si un “E” de la Europa, iar cele doua linii paralele din centru simbolizeaza stabilitatea.
  9. Primul caz de falsificare a monedei euro a fost descoperit in Germania, la doar patru zile de la introducerea monedei pe piata. Acest lucru a fost observat de o fetita in varsta de 12 ani in orasul Sigburg.
  10. Ultima tara ce a aderat la zona euro si a adoptat moneda unica este Estonia, din anul 2011.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *