Liberalizarea pietei, preturile si dezvoltarea tehnologica

Cristian PaunCristian PAUN – director executive SOREC

Politicienii (liberali sau socialisti deopotriva) sunt mereu in cautare de subiecte care sa prinda la cat mai multi votanti (altfel cum si-ar asigura supravietuirea politica). Cel mai frecvent se leaga de libertatea economica sau in sens mai larg de libertatea (liberalizarea) pietelor. In mod absolut eronat, acest subiect (mai multa libertate pentru piete si pentru cei care opereaza acolo) este prezentat ca fiind ceva rau pentru consumatori. S-a impamantenit ideea ca daca o piata se liberalizeaza preturile vor creste neaparat, pe ideea ca liberalizarea inseamna libertate mai multa pentru ticalosii de “capitalisti” privati care necontrolati / nereglementati de catre stat vor putea sa faca ce vor in relatia contractuala cu consumatorii. Exista o adevarata fobie atent cultivata de reprezentanti din media care, fie nu inteleg cum functioneaza piata si economia, fie au o agenda ascunsa (voita sau nu).

In primul rand trebuie spus din start ca ideea ca liberalizarea dauneaza consumatorului si va duce automat la o crestere de preturi reprezinta un punct de vedere care nu are nici o logica economica. De ce? Pentru ca:

– Mai multa libertate in piata inseamna eliminarea barierelor / restrictiilor pe care statul le impune in contractual dintre furnizori (de energie de exemplu) si consumatori. Absenta acestor bariere se va traduce in costuri mai mici pe care operatorii le pot transfera in preturi. Ma indoiesc ca toti furnizorii de energie vor pune in profitul lor aceste costuri pe care nu le mai au;

– Mai multa libertate contractuala inseamna si libertatea de a schimba furnizorul de energie electrica, adica de a te muta de la un producator la altul, singurul lucru ce ramane in discutie fiind libertatea acestor furnizori de a livra energie in sistem. Aceasta libertate contractuala (consumator fiind, pot sa ma mut fara costuri prea mari de la un producator la altul) va pune o presiune puternica pe furnizori si ii va determina sa fie atenti cu consumatorii lor. Nu vor putea creste preturile pentru ca vor risca o mutare in masa a consumatorilor catre primul producator de energie care va veni cu oferte mai bune.

Liberalizarea pietelor va face loc si jucatorilor mai mici in energie – producatori care au o mica hidrocentrala, au un camp de instalatii foto-voltaice sau au cateva centrale eoliene. Acesti jucatori mici pot intra mai usor pe piata si pot oferi energie la nivel local sau, de ce nu, national. Marii jucatori nu vor mai fi protejati asa cum sunt acum si vor fi obligati sa accepte concurenta. Consecinta va fi ca pe piata se va putea intra mai usor, opera mai usor deci costurile de operare vor avea de castigat.

– Liberalizarea inseamna si ca statul isi va lua mana de pe preturi pe care acum le reglementa dupa bunul plac. Daca isi ia mana de pe preturi acestea se vor forma liber in baza cererii si a ofertei si vor capata proprietati economice vitale care vor insanatosi economia. Mult mai repede si mai clar consumatorii si producatorii din piata isi vor da seama din preturi ca este o problema cu raritatea resurselor energetice si vor actiona in consecinta. Singurele preturi corecte sunt cele pe care le da o piata eliberata de orice constrangeri politice. Degeaba traim cu iluzia ca daca subventionam sau reglementam preturile din energie vom avea prosperitate. E complet falsa aceasta abordare.

– Liberalizarea inseamna si faptul ca statul nu va mai putea masca subventii si ajutoare pe care le acorda fie producatorilor din energie, fie celor care consuma energia (industriile energofage). Acest lucru va pune presiune pe operatorii economici sa se ia la tranta cu eficienta energetica a proceselor lor de productie si sa dea piept cu adevaratele constrangeri ale pietei. Vor fi fortati sa intre in jocul competitiei si sa nu mai beneficieze de proptelele statului care erau finantate tot din buzunarul nostru. Profiturile vor trebui obtinute din piata si nu din subventii mascate pe care le obtineau politic.

Liberalizarea nu va duce niciodata la vreo apocalipsa sau la vreo prabusire de proportii a economiei asa cum lasa sa se inteleaga multi specialisti in ultimele zile (producatorii, care nu concep sa traiasca fara protectia statului, deja ameninta cu somaj de proportii in loc sa caute sa inteleaga cum stau lucrurile intr-o economie care se vrea de piata). Dimpotriva Рeste singura cale sa beneficiem de preturi corecte si cu siguranta mai mici. Trebuie sa ne grabim cu aceasta liberalizare a tuturor pietelor nu doar a energiei (aici e drept ca am ramas mult in urma pentru ca trebuia liberalizata aceasta piata inca de cand am intrat in UE si am fost declarati economie de piata functionala). Cine se opune liberalizarii invocand tot felul de argumente nu face decat un mare deserviciu tuturor. Nu liberalizarea e dusmanul nostru (consumatori  sau producatori deopotriva) ci interventionismul si etatizarea mecanismelor pietei. Nu liberalizarea pietelor este raul de care trebuie sa ne ferim si pe care trebuie sa il infieram cu manie proletara ci confiscarea mijloacelor de productie, a monedei sau a mecanismelor de formare a preturilor  de catre grupuri controlate si afiliate politic ce folosesc nu cooperarea sociala ci forta si agresiunea pentru a extrage resurse importante de la noi prin diferite mecanisme tot mai sofisticate: subventii, prime, ajutoare, licitatii trucate, taxe cat mai progresive, inflatie etc.

Inchei prin a atrage atentia ca nu exista nici o legatura intre liberalizarea pietelor si nivelul tehnologic din piata, asa cum lasa dl. Vosganian sa se inteleaga. Pietele au aparut cu mult inainte de energia verde, de computer sau de alte inovatii tehnologice. Au aparut cu mult inaintea rotii chiar. E drept ca noile tehnologii ajuta piata dar nu putem conditiona liberalizarea pietelor de dezvoltarea tehnologica. Mai mult, sunt convins ca inovarea tehnologica va urma clar liberalizarea. Adica daca statul isi va lua mana de pe piata energiei imediat operatorii din piata vor cauta aceasta inovare pentru ca e singura lor sansa de a supravietui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *