Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – decembrie 2013

1379873_616725938387147_1355080954_nAndrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

2014 – ANUL RELANSARII DURABILE A INVESTITIILOR IN ECONOMIA REALA?

La cumpana dintre ani am asistat la continuarea procesului de ameliorare a indicatorilor din economia financiara si din economia reala pe mapamond. In sfera economiei reale indicatorii PMI din industria prelucratoare si din sectorul de servicii au consemnat in decembrie valorile maxime din ultimele trimestre, evolutii care exprima premise mai bune pentru evolutia viitoare a fluxurilor investitionale in economia reala.

In Statele Unite economia a crescut cu un ritm de 4,1% anualizat in trimestrul III din 2013, cel mai bun ritm din ultimii doi ani. Desi a decelerat in trimestrul IV al anului trecut, dinamica recenta a indicatorilor de sentiment exprima premise de accelerare a economiei in 2014 (ma refer la increderea consumatorilor, dar si la dinamica comenzilor de bunuri de capital sau indicatorii economici avansati). Piata imobiliara pare rezistenta la majorarea costurilor de finantare, cu peste 1 p.p. in perioada decembrie 2012 – decembrie 2013. Industria prelucratoare si sectorul de servicii au continuat momentul bun in ultima luna a anului trecut, chiar daca s-a consemnat o usoara decelerare. In acest context, Rezerva Federala a decis inflexiunea politicii monetare in decembrie, prin reducerea volumului lunar de cumparare de active cu 10 miliarde USD, la 75 miliarde USD. Pe de alta parte, la nivelul pietei fortei de munca am asistat la evolutii mixte ale indicatorilor in perioada recenta, cu impact pentru deciziile de politica monetara din perioada urmatoare.1

In Zona Euro procesul de relansare graduala a continuat in ultimul trimestru al anului 2013, evolutie determinata de inflexiunea cererii interne, intr-un context caracterizat prin semnale de toppish pentru exporturi. Mentionez in acest context dinamica productiei industriale si a vanzarilor din comertul cu amanuntul in luna noiembrie, precum si evolutia favorabila a indicatorilor de sentiment in decembrie.

 Pe de alta parte, in economiile din Asia/Pacific s-au consemnat evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici comunicati recent, expresie a faptului ca majorarea costurilor de finantare pe mapamond a determinat un plus de volatilitate pentru fluxurile de capital directionate catre aceste state. Mentionez in acest context semnalele de decelerare din China (a doua economie a lumii) de la finele anului curent (indicatorii PMI). Cu toate acestea, economia nipona pare sa fi acumulat forta in ultima parte a anului 2013, resimtind gradual expansionismul economic fara precedent.

 In Romania s-au consemnat evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici, dupa dinamica foarte buna din trimestrul III 2013. Cererea externa neta continua sa fie motorul economiei, cu impact pentru industrie. Pe de alta parte, cererea interna incearca sa depaseasca punctul de minim al ultimilor ani.

 Incorporand dinamica recenta a indicatorilor macroeconomici si financiari in modelele de analiza si previziune macro-econometrica am majorat previziunile din scenariul central pentru economia Statelor Unite si am mentinut scenariul central de previziune pentru Zona Euro si Romania.

 Pentru economia S.U.A. ma astept la o accelerare incepand cu prima jumatate din 2014 (ritm de 2,4% an/an), evolutie determinata, in principal, de componenta investitii (previziune de crestere cu 6,9% an/an). Relansarea durabila a investitiilor ar putea fi sustinuta de o serie de factori: momentul favorabil traversat de exporturi; nivelul redus al inflatiei; redresarea cererii interne (atat consum privat, dar si consum public); finalul expansionismului monetar fara precedent, care ar putea determina companiile sa grabeasca planurile investitionale, inainte de o majorare si mai ampla a costurilor de finantare.

 Per ansamblu, in 2014 economia americana ar putea creste cu 2,5% an/an, dupa ritmul previzionat la 1,8% an/an in 2013, evolutie determinata de dinamica formarii brute de capital fix (accelerare de la 5% an/an la 6,9% an/an) si exporturi (ritm de 3,6% an/an). Totodata, consumul public ar putea stagna in 2014, in stabilizare dupa declinul de 2% an/an din 2013.

 Pentru Zona Euro am mentinut deocamdata previziunile din scenariul macroeconomic central de la Raportul Macroeconomic din luna noiembrie. Economia regiunii ar urma sa inregistreze un ritm de evolutie pozitiv in 2014 (+0,6% an/an), dupa contractia din 2013 (previzionata la 0,5% an/an), pe fondul relansarii cererii interne, prin intermediul investitiilor (formarea bruta de capital fix ar putea urca cu 1,5% an/an) si a trecerii graduale de la austeritate la expansionism fiscal-bugetar.

De asemenea, am mentinut scenariul central de previziune pentru economia Romaniei (crestere de 2,6% an/an in 2013 si 2014). Cu toate acestea, ma astept la o dinamica mai echilibrata a economiei in acest an, pe fondul relansarii durabile a investitiilor (atat private, dar si publice), cu impact pozitiv pentru consumul privat. La polul opus, previzionez o decelerare a exporturilor, dupa ritmul record consemnat pe parcursul anului 2013.

 In ceea ce priveste politica monetara ma astept la continuarea procesului de inflexiune in Statele Unite (cu impact pentru costul de finantare pe mapamond) si la persistenta expansionismului monetar in Zona Euro. Pentru Romania previzionez continuarea procesului de normalizare a politicii monetare, in primul rand prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii (proces demarat la sedinta din ianuarie), nefiind exclusa o noua reducere a dobanzii de referinta (de la 3,75% in prezent). Perspectivele divergente cu privire la deciziile de politica monetara in principalele economii ale lumii in acest an ar putea determina un plus de volatilitate pe pietele valutare, cu implicatii pentru pietele de capital.

 Trecand inspre economia financiara, pietele de capital au continuat sa creasca in decembrie, indicele MSCI care grupeaza statele dezvoltate si cele emergente si in dezvoltare consemnand un avans de 1,6% mom, la 408,55 p. (maximul din decembrie 2007). Cu toate acestea, se noteaza evolutia divergenta a indicilor din tarile dezvoltate (in urcare cu 2% mom, pana la 1 661,07 p. – nivelul maxim din octombrie 2007) si tarile emergente (in scadere cu 1,5% mom, la 1002,69 p.). Aceasta divergenta a fost determinata de inflexiunea politicii monetare in Statele Unite, interpretata ca un semnal de incredere pe pietele dezvoltate, si ca un semnal de majorare a costului de finantare pe mapamond pe pietele emergente.

Indicele american S&P 500 a crescut pentru a 4-a luna consecutiv in decembrie, cu 2,4% mom, la 1 848,36 p. (avans de 29,6% in 2013). De asemenea, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat pentru a 4-a luna consecutiv in decembrie, cu 1% mom, pana la 328,26 p. (avans de 17,4% in 2013). Pe plan intern, indicele BET a crescut pentru a 6-a luna consecutiv, cu 2,5% mom, la 6 493,8 p. (avans de 26,1% in 2013).

 Din perspectiva termenului foarte scurt acord o probabilitate mai ridicata scenariului benign/neutral pentru indicii bursieri globali (-5% : 5%) comparativ finalul anului 2013. Mesajele emise la prima sedinta de politica monetara a FED din 2014 (finalul lunii ianuarie), coroborate cu sezonul de raportari financiare trimestriale (T4 2013), dar si cu discutiile cu privire la problema pragului datoriei publice in Statele Unite se numara printre factorii principali cu impact pentru evolutia burselor in perioada imediat urmatoare.

2

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *