Groupama Asigurari a inregistrat profit in primul semestru al anului 2014

Groupama Asigurari a incheiat primul semestru al anului in curs cu un rezultat consolidat satisfacator. In primele sase luni ale anului, compania a inregistrat un profit de 8.8 milioane lei*, fata de rezultatul de -18,9 milioane lei, din primele sase luni ale anului trecut. Compania a reusit, astfel, performante semnificative atat in ceea ce priveste cresterea pe liniile de business profitabile cat si in procesul de reducere a cheltuielilor.

Exceptand liniile RCA si Asigurarile de riscuri financiare, primele brute subscrise au inregistrat o crestere cu +6.2%, datorita transformarii cu succes a portofoliului, in linie cu strategia companiei.

Primele brute subscrise in primul semestru al anului 2014 au insumat 324,1 milioane lei, cu 10,8% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, scadere cauzata aproape exclusiv de reducerea voluntara si temporara pe segmentul asigurarilor RCA si de reducerea activitatii pe segmentul Riscuri financiare.

Evolutia primelor brute subscrise pe segmentul de asigurari non viata a consemnat un total de 304,1 milioane de lei si reprezinta 94% din totalul primelor brute subscrise. Asigurarile de viata au insumat 20 milioane de lei, in crestere cu 5,5%, si reprezinta 6% din totalul primelor brute subscrise.

Rezultatul pe segmentul asigurarilor non-viata este influentat de:

  • Evolutia asigurarilor CASCO, unde Groupama si-a consolidat pozitia in piata si este al doilea mare jucator pe aceasta linie de business in conditiile unei piete in scadere (- 2% la finalul lunii aprilie 2014). Primele brute subscrise pe acest segment au atins valoarea de 156,7 milioane de lei, ceea ce reprezinta o crestere de +5.6% comparativ cu luna iunie 2013.

 

  • Scaderea voluntara a expunerii pe segmentul RCA (cu 47% mai putin fata de anul anterior, la 45,2 milioane de lei), ca urmare a unui nou plan tarifar si introducerea unui nou proces de selectie a riscurilor. Aceste masuri au generat si o scadere a ratei daunei cu 7,4 puncte procentuale fata de sfarsitul anului 2013 si o reducere semnificativa a volatilitatii acestei linii de business.
  • Primele brute subscrise in cazul asigurarilor de proprietati (inclusiv asigurarile agricole) se mentin la un nivel satisfacator, in scadere cu doar 0,5%, la 76.3 milioane de lei, in contextul unei scaderi de 5% a pietei (aprilie 2014). Inregistram o performanta buna in ceea ce priveste segmentul Persoanelor Juridice, mentinandu-ne in acelasi timp locul 4 pe total segment si pozitia de lider pe segmentul Asigurarilor agricole.
  • Pe segmentul alte asigurari Non-viata inregistram o crestere cu +49.2% la 21.5 milioane de lei, cu mentiunea ca asigurarile de sanatate au cunoscut o dezvoltare semnificativa, desi activitatea pe acest segment a fost lansata in urma cu doar aproximativ un an.
  • Reducerea semnificativa a activitatii pe linia asigurarilor asociate riscurilor financiare, cu o scadere de 77,6% la valoarea de 4,3 milioane de lei.

In cazul asigurarilor de viata, primele brute subscrise au crescut cu +5.5% la 20 milioane de lei, in special in cazul asigurarilor de viata cu componenta de protectie, datorita cresterilor inregistrate cu partenerii bancari si reteaua proprie de distributie.

In ceea ce priveste obiectivul nostru strategic care vizeaza gradul de satisfactie al clientilor nostri, la sfarsitul primului semestru, Groupama Asigurari continua sa fie compania din top 5 cu cel mai mic numar de reclamatii inregistrate la ASF.

Imbunatatirea rezultatului financiar pozitiv a fost puternic influentata si de implementarea cu succes a unui program de eficientizare a cheltuielilor fara a renunta insa la investitiile in calitatea produselor si serviciilor precum si a performantei operationale. Cheltuielile totale (achizitie si administrare) au fost reduse cu 17,4% fata de finalul lunii iunie a anului 2013, depasind astfel rezultatul asteptat pentru anul 2014.

Imbunatatirea performantei tehnice si eficientizarea cheltuielilor se reflecta intr-o rata combinata consolidata neta pe segmentul asigurarilor non viata, in scadere cu 4.6 puncte comparativ cu finalul lunii iunie 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *