Economia americana in 2014
dr. Andrei RADULESCU, Cercetator Institutul de Economie Mondiala, Academia Romana
Departamentul Comertului a publicat datele finale cu privire la dinamica primei economiei a lumii in perioada ianuarie-martie anul curent. PIB-ul Statelor Unite s-a contractat cu 0.7% trimestru/trimestru in primele trei luni ale anului (ritm anualizat de declin de 1.9%), cea mai nefavorabila evolutie din ultimii cinci ani. Astfel, la finalul lunii martie PIB-ul american era estimat la 17.02 trilioane dolari.
Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de climatul meteorologic advers, cu impact atat pentru cererea interna, dar si pentru cererea externa neta. Consumul privat (principala componenta a PIB) a decelerat puternic, consemnand un avans de doar 1% anualizat – cel mai redus ritm din ultimii ani.
De asemenea, investitiile productive s-au contractat cu un ritm anualizat de 1.8%, dupa avansul cu 2.8% din ultimul trimestru al anului 2013: investitiile nerezidentiale au scazut cu 1.2% anualizat, in timp ce componenta rezidentiala (mai sensibila la climatul meteo) a consemnat un declin de 4.2% (anualizat).
Totodata, companiile au decumulat stocuri, contributia acestei componente la formarea ritmului anualizat al PIB fiind de -17 puncte procentuale.
La nivelul cererii externe se noteaza evolutii divergente. Pe de o parte, exporturile au scazut cu un ritm anualizat de 8.9%. Pe de alta parte, importurile au accelerat usor (la 1.8% anualizat).
Raportat la T1 2013 PIB-ul american a crescut cu doar 1.5%, evolutie determinata de decelerarea investitiilor, exporturilor si consumului privat. Investitiile productive au crescut cu doar 3.7% an/an, dinamica in atenuare de la 8.3% an/an in T4 2013. De asemenea, dinamica exporturilor s-a atenuat de la 4.9% an/an in T4 2013 la 2.8% an/an in T1 2014. Nu in ultimul rand, ritmul de evolutie a consumului privat a decelerat la 2% (de la 2.3% in T4 2013). Pe de alta parte, importurile au accelerat la 3.1% an/an, cea mai buna dinamica din ultimii doi ani. Totodata, ritmul de contractie a consumului public s-a atenuat la 1.5% an/an.
Desi 2014 a debutat nefavorabil pentru economia americana (ritmul de contractie a constituit o supriza de proportii) trebuie subliniat faptul ca declinul trimestrial este unul temporar (determinat de factori ne-structurali). Acest aspect este confirmat si de dinamica ulterioara a indicatorilor macroeconomici comunicati cu baza lunara.
Am revizuit scenariul macroeconomic central de previziune pe termen scurt si mediu pentru economia americana, prin incorporarea datelor finale cu privire la dinamica economiei in trimestrul I din 2014, dar si a indicatorilor macroeconomici comunicati de la inceputul trimestrului II pana in prezent.
Conform noilor previziuni prima economie a lumii ar putea creste cu 2.3% an/an in 2014, in accelerare de la 1.9% an/an in 2013, evolutie determinata, in principal, de dinamizarea cererii interne, sustinuta de politica monetara relaxata, dar si de premisele de inflexiune pentru politica fiscal-bugetara (de la restrictiva la neutrala). Aceste aspecte sunt reflectate si de dinamica recenta a indicatorilor macroeconomici lunari.
Spre exemplu, indicatorul care comensureaza sentimentul consumatorilor s-a ameliorat in perioada recenta catre nivelul maxim din februarie 2008, ceea ce exprima premise de accelerare pentru consumul privat: in acest scenariu central revizuit principala componenta a PIB ar putea creste cu 2.4% an/an in 2014, dupa avansul cu 2% din 2013.
De asemenea, investitiile productive ar putea consemna un avans anual de 5.5% in 2014, ritm similar cu cel din 2013. Investitiile vor continua sa fie sustinute in acest an atat de cererea externa, dar si de cererea interna. Printre factorii care sustin premisele unei evolutii bune a investitiilor in economia americana in 2014 se mentioneaza: nivelul inca redus al costurilor de finantare si graba companiilor pentru a investi inainte de o majorare mai pronuntata a acestora; climatul pozitiv din pietele financiare; inflatia scazuta; nivelul record al exporturilor in 2013 si premise de accelerare a economiei mondiale; perspective mai bune pentru consumul privat si pentru consumul public.
Pe de alta parte, procesul de consolidare bugetara va continua in acest an, insa la un ritm mai redus comparativ cu 2013. In acest scenariu central consumul public s-ar putea contracta cu 1.9% an/an in 2014.
In ceea ce priveste cererea externa neta, exporturile si importurile ar putea accelera la 4.6% an/an, respectiv 4% an/an in 2014.
Elementele de mai sus vor determina continuarea procesului de ameliorare a climatului din piata fortei de munca. Conform scenariului macroeconomic central rata somajului din prima economie a lumii s-ar putea reduce sub pragul de 6% pana la finele anului curent (5.8% in decembrie).
Leave a Reply