Cum poti alege corect uleiul de motor?

Stim cum te simti cand primesti o masina noua. Daca ai putea, ai infasura totul cu bule pentru a o mentine in stare curata. Ei bine, exista o modalitate de a va mentine masina performanta ca noua, fara a merge la astfel de extreme – uleiul de motor! Daca vrei sa te asiguri ca ai luat cea mai buna decizie, alege Shell Helix Ultra 0W. Compania Shell este cea care se implica de ani buni in dezvoltare, astfel incat acum sa produca uleiuri cu amprenta neutra de carbon. Astfel, este mult mai usor sa se ajunga la rezultate care sa si protejeze planeta, nu doar sa produca efecte asupra motoarelor.

Dar de ce ar avea cineva nevoie de ulei pentru o masina noua?

Ei bine, chiar si masinile de curse de inalta performanta, cum ar fi Porsches si Corvettes, il folosesc inca din prima zi. Dincolo de imbunatatirea consumului de combustibil, uleiul de motor optimizeaza performanta motorului si il mentine in functiune mai mult timp.

Acum, inainte de a ne adanci in studiul despre uleiul de ulei de motor, mergeti mai departe si scoateti manualul proprietarului masinii. In acesta, veti gasi indrumari clare privind vascozitatea, certificarile si specificatiile pe care producatorul le recomanda pentru motorul dvs.

Daca toate acestea sunt noi pentru tine, nu-ti face griji. Va vom incepe cu elementele de baza ale uleiului de motor.

1. Vascozitatea

Gandeste-te la miere si apa. Cand le torni dintr-o ceasca, ambele lichide curg la viteze diferite. Asta e vascozitate! Pentru uleiurile de motor, vascozitatea determina viteza cu care uleiul curge pentru a proteja motorul. Un numar mai mare reprezinta o vascozitate mai mare, ceea ce inseamna ca uleiul este mai vascos si mai rezistent la curgere.

Daca utilizati o vascozitate prea mare, veti experimenta lipsa de reactie in motor. Aceasta inseamna ca este nevoie de mai multa energie (adica combustibil) pentru ca motorul dvs. sa depaseasca rezistenta uleiului la curgere, pentru a ajunge la partile critice ale motorului. Motoarele mai noi necesita de obicei ulei de motor “usor”. Deci, acest lucru face ca un ulei cu vascozitate mai mica alegerea perfecta pentru eficienta motorului si a consumului de combustibil.

2. Tipuri de ulei de motor

Da, exista mai multe! Din nou, consultati manualul masinii dvs. pentru indrumari cu privire la necesitatile motorului dvs. In acelasi timp, merita sa intelegem diferentele cheie dintre uleiurile sintetice, semisintetice si minerale complete.

Uleiul mineral are o rezistenta relativ scazuta la caldura si oxidare. Dureaza 5.000 km, in medie. Aceasta inseamna ca trebuie sa va schimbati uleiul de motor mai frecvent – costand bani si timp pretios.

Dar daca motorul este mai vechi si a folosit intotdeauna ulei mineral, continua cu ulei mineral pentru protectia eficienta a motorului. Uleiul sintetic complet are o rezistenta ridicata la caldura si oxidare. Poate dura mai mult de 10.000 km intre schimbarile de ulei. Cu un interval mai mare de schimb de ulei, nu este nevoie sa va vizitati mecanicul atat de des.

Fiind mai “alunecos”, uleiul sintetic complet are proprietati anti-frecare mai bune decat uleiul mineral. Cu o reactie mai buna a motorului si o economie de combustibil, va ajuta, de asemenea, sa va prelungiti durata de viata a motorului. Acest lucru este util mai ales daca conduceti in trafic de tip stop-and-go.

Daca masina este noua si preumpluta cu un ulei sintetic din prima zi, utilizarea uleiului sintetic  va poate mentine performanta ca noua pentru o lunga perioada de timp. Uleiurile semi-sintetice sunt un amestec de uleiuri minerale si sintetice, oferindu-va beneficiile ambelor.

Elgeka-Ferfelis este incepand cu anul 2008 importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania, comercializand lubrifianti de cea mai inalta calitate marca Shell: uleiuri de motor si transmisie pentru autoturisme si camioane, lubrifianti pentru aplicatii industriale si vaseline. Aceasta reprezinta cu profesionalism divizia de lubrifianti Shell, oferind tuturor clientilor sai asistenta tehnica necesara pre si post vanzare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *