Ce noutati a adus conferinta de la Jackson Hole?

Bogdan CAPRARU

Devenit deja traditie, simpozionul organizat de Rezerva Federala din Kansas City in cocheta statiune din statul Wyoming – Jackson Hole, are loc la finalul lunii august al fiecarui an incepand cu 1978. La acest simpozion participa guvernatorii principalelor banci central din lume, temele abordate fiind in domeniul politicilor monetare. Tema dezbaterilor din acest an a fost “Re-Evaluating Labor Market Dynamics”. In acest context putem vedea din nou un interes crescand al autoritatilor monetare cu privire la ocuparea fortei de munca.

Interesante au fost interventiile guvernatorilor bancii centrale din SUA – J. Yellen si a BCE – M. Draghi. Daca in cazul SUA exista evolutii pozitive pe piata fortei de munca in ultimii ani (accelerarea procesul de creare de locuri de munca s-a accelerat la un ritm mediu lunar de 230 mii in 2014 si scaderea ratei somajului la 6.2% in iulie 2014, comparativ cu un nivel de 10% in octombrie 2009), in cazul UE lucrurile nu sunt prea roz. In opinia presedintelui BCE, numarul somerilor pe termen lung din Zona Euro a depasit nivelul de 6% din totalul populatiei active (in crestere de la sub 3% inainte de criza). Acesta se datoreaza nivelului ridicat al somajului structural, in special din tarile europene cele mai afectate de problema datoriilor suverane, dar si declinului investitiilor in sectorul de constructii (intensiv in capital si forta de munca) si a gradului de scolarizare a populatiei active, mai redus in cazul somerilor.

Conexiunea puternica dintre evolutiile pietei fortei de munca si deciziile de politica monetara a fost demonstrate si prin invocarea regulii lui Taylor, care, in ambele situatii, sugereaza decalaje intre dobanda curenta de politica monetara si nivelul din varful ciclului economic (5 p. p. in cazul Fed si 8p.p. in cazul BCE). In acest context, se pare ca obiectivele privind nivelul inflatiei pierd tot mai mult teren in fata celor cu privire la nivelul ocuparii si cresterii economice.

Mai multe detalii despre problem discutate puteti gasi in raportul Bancii Transilvania, semnat de dr. Andrei Radulescu, precum si din discursurile lui J. Yellen si M. Draghi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *