A fi manager inseamna sa pornesti intr-o calatorie pe care trebuie sa o termini

Bogdan CAPRARU

Esti manager, director a unei organizatii? Te afli intr-o pozitie de conducere sau coordonare a unor proiecte? Aspiri catre astfel de pozitii? Cred ca nu ar trebui sa iti scape cartea Lindei Hill si a lui Kent Lineback, “Excelenta in management. Trei reguli de succes”! E “un clasic modern”, cum o numea Financial Time, care nu ar trebui sa iti lipseasca de pe birou, sa fie acolo la indemana, astfel incat sa o poti consulta oricand ai nevoie pentru a solutiona o problema de management.

Cele trei coordonate ale actiuni propuse de cei doi autori sunt urmatoarele: 1) administreaza-te pe tine insuti; administreaza-ti reteua de influenta si administreaza-ti echipa. Practic sunt punctele fierbinti asupra carora trebuie sa te focusezi in activitatea ta. Succesul este atins atunci cand reusesti sa tii sub control cele trei directii de actiune. Cartea vine cu sfaturi, cu cazuri si experiente utile pentru a insusi ceea ce trebuie sa stii pentru a reusi in munca de manager. Mai mult, cartea creeaza o adevarata filozofie a stilului de comportament al managerului. In mod pragmatic si convingator, prezinta paradoxurile muncii de manager: managerul e raspunzator pentru ce fac altii; pentru a se concentra pe munca trebuie sa se concentreze asupra celor care executa munca; trebuie sa dezvolte si, totodata, sa evalueze oamenii; trebuie sa faca din grupul sau o echipa sudata, dar sa nu piarda din vedere indivizii; trebuie sa se concentreze asupa zilei de azi si de maine; trebuie sa execute si sa inoveze in acelasi timp; trebuie sa faca si rau pentru a face bine etc.

Lucrarea e construita intr-o maniera didactica, purtandu-te pas cu pas in etapele intelegerii si insusirii cunostintelor, deprinderilor, abilitatilor si atitudinilor specifice de a fi un bun manager. Astfel, cartea “Excelenta in management. Trei reguli de succes” poate fi considerata o carte completa din perspectiva experientelor cuprinse, avand in vedere faptul ca cei doi autori vin atat din mediul academic, cat si din cel al consultantei. Linda A. Hill este profesor la Harvard Business School. Experienta ei nu s-a oprit doar la cariera academica, avand intreprinse activitati de consiliere in domeniul managementului schimbarii si al relatiilor interorganizationale cu companii gen General Electric, Pfizer, IBM, MasterCard, Mitsubishi, Morgan Stanley, Banca Nationala a Kuveitului, The Economist si altele. Kent Lineback vine cu experienta practica din pozitiile de manager si director in diverse organizatii. De asemenea, a colaborat cu diversi autori in scrierea de carti de business, cum ar fi Randy Komisar la cartea The Munk and the Riddle, selectata de revista Business Week ca facand parte dintre cele mai bune 100 de carti de business ale tuturor timpurilor.

Cred ca v-am expus suficiente motive pentru a trece la lectura! Editura Litera ne rasfata din nou cu carti bune si cred ca nu trebuie sa o ratati si pe aceasta. Sigur va fi utila si va va ajuta sa fiti mai buni in ceea ce intreprindeti! Vine vacanta de iarna si lectura ei alaturi de un ceai cald cred ca e cel mai bun moment de relaxare. Lectura placuta! J

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *