Bilantul proiectelor la finalul contractului subsecvent nr. 1 a strategiei de dezvoltare locala a teritoriului – GAL Valea Prutului

GAL Valea Prutului, primul GAL din Iasi infiintat in 2011, a finantat in perioada 2017 – 2019 o noua serie de proiecte de tip LEADER. Prin actuala Strategie de Dezvoltare Locala, aprobata de Ministerul Agriculturii in 2016, GAL Valea Prutului a pus la dispozitia potentialilor beneficiari din cele 11 U.A.T-uri pe care le gestioneaza, Andrieseni, Bivolari, Popricani, Probota, Roscani, Trifesti, Tiganasi, Victoria (judetul Iasi) si Romanesti, Santa Mare, Stefanesti (judetul Botosani), un buget peste 1.805.155 euro, bani nerambursabili, prin intermediul celor 7 masuri de finantare. Proiectele au vizat atat domeniul privat (modernizarea exploatatiilor agricole, infiintare de afaceri non agricole, infiintare de forme asociative, procesarea productiei agricole), cat si domeniul public (achizitii de utilaje, dotari servicii comunale, creare spatii de joaca, alei pietonale, iluminat public, etc).

Astfel, la finalul primului contract subsecvent de implementare a Strategiei, rezultatele obtinute de GAL Valea Prutului sunt urmatoarele:

In cadrul celor 18 apeluri de selectie lansate in perioada 2017 – 2019, au fost depuse si selectate la GAL Valea Prutului un numar de 26 proiecte cu o valoarea totala nerambursabila de 1.729.297,62 euro.

Din pacate, din cele 26 de proiecte trecute prin filtrul GAL, selectate si notificate spre contractare, 3 beneficiari au renuntat la proiecte, iar banii s-au intors inapoi la GAL. Astfel, la finalul anului 2019, valoarea nermabursabila a proiectelor finantate de GAL prin intermediul Programului LEADER depaseste 1,5 milioane euro (1.580.297,62 euro, respective 83%, din care platite catre beneficiari 963.210 euro , respectiv 53%). Contributia privata (aceea cofinantare sustinuta de beneficari) ajunge la proximativ 400.000 euro. Practic, in teritoriul GAL Valea Prutului, in perioada 2017 – 2019, s-au facut investitii de 1.980.297,00 euro, investitii repartizate echitabil pe intreg teritoriu (cele 11 Unitati administrativ teritoriale.)” a declarat ing. Vasile Lungu – presedintele si fondatorul GAL Valea Prutului.

In spatele cifrelor prezentate este multa munca. Va dau un exemplu, pentru proiectul selectat pe masura dedicata infiintarii de forme asociative, respectiv a unei cooperative agricole, s-a facut animarea teritoriului 18 luni. Practic, in aceasta perioada s-a dus munca de lamurire, constientizare, consiliere, pentru ca micii fermierii sa constientizeze ca au avantaje daca se asociaza. Prin investitile acordate au fost create 24 noi locuri de munca in teritoriul GAL, desi noi ne-am propus doar 14 locuri de munca” a declarat Maria Hudema, managerul GAL.

La ora actuala, bugetul ramas disponibil la finalul anului 2019 este 224.657 euro prin care vor fi finantate proiecte de procesare a productiei agricole, urmand ca in perioada urmatoare GAL Valea Prutului sa lanseze apeluri de selectie.

Verificarea cererile de plata si monitorizarea beneficiarilor si a indicatorilor devine cea mai importanta activitate a expertilor GAL in perioada 2020 -2021, GAL-urile performante (cele care au atins un grad de contractare de 60%) urmand sa semneze cel de – al doilea contrat de finantare in decembrie 2019. Practic, in lunile octombrie – noiembrie 2019, Autoritatea de Management a PNDR a demarat o ampla activitate de evaluare a performantelor activitatii GAL-urilor din Romania (avand ca indicator stabilit 60 % contractate, 40 % finantare proiecte).

Pentru perioada urmatoare, GAL Valea Prutului intentioneaza sa aplice si pe alte programe sau fonduri, momentan lucreaza la 2 proiecte de cooperare cu GAL-uri din tara. Unul dintre proiecte, “Pe urmele razesilor din Moldova”, implica GAL-uri din toate cele 6 judete ale Regiunii de Nord Est si 5 GAL-uri din Republica Moldova.

As dori sa fac apel la toti actorii locali si la mass-media, ca Programul LEADER in viitoarea programare (PNS 2021 -2027), merita mai mult decat minimum prevazut in propunerea de Regulament UE (5 %) – cred ca 15% este procentul minim de la care trebuie sa pornim, iar GAL-urile si-au aratat performanta in ceea ce priveste atragerea de fonnduri europene. Numai la nivelul regiunii Nord-Est, prin intermediul celor 45 de GAL-uri existente, au fost finantate proiecte de peste 80 milioane euro, gradul de contractare atingand o medie de peste 83% in una dintre cele mai sarace si harnice regiuni“, a declarat Maria Hudema, manager GAL Valea Prutului si vicepresedinte regiunea NE – FNGAL Romania.

La nivelul judetului Iasi, sunt active 12 GAL-uri, care au finantat in perioada 2017 – 2019 peste 300 de proiecte cu o valoare totala nermabursabila de peste 16.500.000 euro. Numai la nivelul judetului Iasi, conform datelor furnizate de reprezentantii Federatiei Nationale a GAL-urilor – FNGAL Romania, au fost create peste 150 de locuri noi de munca, 60 de afaceri noi infiintate, peste 70 de tineri fermieri sprijiniti sa se instaleze, 10 tipuri de servicii sociale infiintate in mediul rural, servicii comunale dotate, infrastructura socio -medicala, etc.

Informatii detaliate privind activitatea GAL-ului pot fi consulate pe site https://galvaleaprutului.ro/, sau pot fi obtinute pe email la adresa galvaleaprutului@gmail.com telefonic la numarul de fix/fax 0232.474.992 sau mobil – 0758.521.935 (Maria Hudema – manager sau dl. Lungu Vasile – presedinte).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *