Viitorul “sta” in mainile noastre!

Bogdan CAPRARU

Desi pare o carte care nu are legatura cu domeniul economic, “Secretul succesului. De ce unii copii vor reusi in viata, iar altii vor esua” e o carte care pune degetul pe rana si pune in prim plan o problema care preocupa societatea actuala. Recunosc ca am pornit sa o citesc si din ipostaza de parinte, dar am descoperit ca aceasta carte ar trebui citita nu doar de parinti, ci in primul rand de responsabilii in reformele educatiei si dascalii de la toate nivelele de invatamant, dar si de managerii de resurse umane, manageri de companii etc. O problema a societatii actuale este natalitatea si viitorul sistemelor de pensii, insa putini creatori de politici economice si sociale vad faptul ca nu e de ajuns sa ai generatii de indvizi care “sa duca in spate” in viitor pensiile celor care sunt acum in campul muncii. Societatea actuala a evoluat, mediile sociele sunt in deplina schimbare cu influnte puternice asupra indivizilor, a integrarii acestora in societate, in atitudinile acestora fata de societate, fata de munca, responsabilitate etc.

Paul Tough, autorul cartii, ne spune ca mai importante decat apritudinile cognitive sunt formarea anumitor trasaturi cum ar fi perseverenta, curiozitatea, entuziasmul,inteligenta sociala, recunostinta, optimismul si autocontrolul. Acestea sunt “secretul succesului” in viata, iar sistemele de educatie, inclusiv educatia din familie, ar trebui sa tina cont de ele! Cele sapte trasaturi sunt coodonatele dezvoltarii personale ale copiilor de azi, care vor devenii adultii de maine. Urmarind indeplinirea lor, chiar si copiii crescuti in cele mai vitrege conditii vor ajunge sa aiba realizari remarcabile in viata.

Cartea este captivanta, prezinta o serie de experimente sociale, multe dintre ele desfasurate pe parcursul unei vieti de om. Sunt scoase in evidente greselile si deficientele din sistemele de educatie. De asemenea, cartea da solutii, testate la randul lor. Autorul – Paul Tough, este editorialist pe probleme de educatie, parenting, saracie si politica pentru New York Times Magazine, New Yorker, GQ si New York Times. De asemenea, este editor fondator al revistei online Open Letters. Cartea “Secretul succesului” a fost tradusa in 27 de limbi si s-a aflat timp de peste un an pe lista de bestselleruri New York Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *