Top 10 crize financiare din istoria mondiala

tomuleasa1

Iuliana TOMULEASA

Cu totii vorbim despre actuala criza financiara, declansata in 2007 in SUA, insa este realmente importanta mentiunea ca aceasta criza a creditelor subprime, a fost precedata si de alte crize ce au afectat puternic economia mondiala…
1. Marea Depresiune (1929-1940)
: originara din SUA, extinzandu-se in plan mondial odata cu crahul bursier din 29 octombrie 1929 (Black Tuesday). Cauzele au fost cele de supraproductie, de distributie inegala a bogatiei, tarife ridicate si datoria de razboi. In 1993, rata somajului a atins nivelul de 25%, iar salariile au fost diminuate cu aproximativ 60%. In 1932, Franklin D. Roosevelt a propus un nou plan focusat pe ajutor, redresare si reforma.

2. Hiperinflatia din Germania (1921-1924). Prin Tratatul de la Versailles, Germania a fost obligata la plata unor rate, a unor despagubiri de razboi in valoare de aproximativ 132 mld. marci-aur. Datorita epuizarii rezervei de aur, preturile bunurilor si serviciilor au crescut rapid, iar banca centrala a actionat spre tiparirea unor noi bancnote. In 1914 rata de schimb intre marca si dolar era de 4 la 1, iar in 1923 rata ajunsese la 1 miliard la 1. Finalmente, Germania s-a orientat spre o reforma monetara prin introducerea Rentenmark, ce a stabilizat economia.

3. Criza financiara internationala (2008-prezent): originara din SUA, in epicentru aflandu-se falimentul bancii Lehman Brothers. Cauzele sunt legate de politici monetare publice sarace, reglementare necorespunzatoare, promovarea politicii banilor ieftini, evaziuni si fraude fiscale s.a.

4. Criza petrolului din 1973. In timpul razboiului Yom Kippur (Iom Kipur), OPEC a refuzat sa acorde petrol tarilor ce au sprijinit Israelul, astfel a proclamat embargo asupra livrarilor de petrol. Pretul unui baril de petrol a crescut de patru ori, ce putea conduce la un posibil colaps al bugetului in economiile mai putin stabile. Criza a durat pana pana in 1974.

5. Criza datoriilor suverane (2009-prezent). Criza financiara internationala a generat dificultati in refinantarea datoriilor guvernamentale, astfel cele mai afectate tari au fost: Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Franta si Cipru.

6. Criza financiara din Asia (1997): a inceput in Thailanda, prin colapsul financiar al Baht, cauzat de decizia guvernului ce a lasat moneda nationala sa se devalorizeze fata de dolarul american. Criza a durat aproximativ 2 ani, pana in 1999.

7. Criza economica din Rusia sau Criza rublei (1998). Cauzele fac referire la un nivel inalt de coruptie, la un set de reforme economice ineficiente si instabilitatea politica.

8. Lunea Neagra (1987): pietele bursiere din plan mondial s-au prabusit, printre cauze evocandu-se probleme referitoare la programul de trading, dispute referitoare la politica monetara si anticipatiile pesimiste privind inflatia. Criza a inceput in Hong-Kong, unde s-au inregistrat pierderi de circa 45.8% din valorile inregistrate, raspandindu-se spre Vestul Europei, lovind chiar si SUA.

9. Panica Bancara (1907): declansata de o tentativa de manipulare a pietei de actiuni (corner the market), ce  a avut precum tinta compania United Cooper, incercandu-se cumpararea unui numar suficient de mare de actiuni, astfel incat cumparatorul sa poata manipula piata.

10. “Deceniul pierdut”al Japoniei (1990-2000). Cauzele fac trimitere la un nivel exagerat de speculatii, la un volum nesustenabil al imprumuturilor acordate si un nivel redus al ratei dobanzii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *