Simplon Romania cauta mentori si traineri

Marcus Victor Grant

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Simplon.co este o idee de Andrei Vladescu-Olt (1) , Erwan Kezzar (2) si Victor Defontaine (3), initiativa materializata cu pasiune de catre Frédéric Bardeau (4), Henri Fournet (5), Nicolas Danet (6) si Alexandre Delamaire. Romania este prima tara in care organizatia internationala Simplon isi deschide birou. Simplon a adus in Franta o inovatie nu doar pe planul businessului, ci si pe plan juridic. Pe baza succesului inregistrat in Franta, la Montreuil (7) si Villeneuve La Garenne (8), din octombrie 2014 vor incepe sa functioneze in Cluj si la Perche (9), alte doua incubatoare de afaceri. Modelul de incubator se va extinde in Franta si in Lille, Strasbourg, Marsilia, Nantes, iar in strainatate la Johanessburg (Africa de Sud), Bamako (Mali) si Tunis (Tunisia).

Programul de formare a demarat la Montreuil, Franta, pe formatul devbootcamp (SUA). In vara lui 2013, 30 de candidati au fost alesi pentru a deveni programatori liber-profesionisti sau web-antreprenori in 6 luni. Mediul extrem de stimulant a oferit o reteta de succes care a ajuns sa fie premiata si de presedintele Frantei. Initiativa raspunde la perimarea profesionala datorata avansului tehnologiei si noilor limbaje de programare, precum Ruby on Rails. Lipsa de familiaritate cu noile tehnologii hardware si software ii discrimineaza pe toti pe piata muncii, indiferent din ce categorie profesionala sau minoritate fac parte.

Programul pe care Simplon il ofera este un bootcamp de 6 luni, care se va realiza la adresa str. Emil Isac nr 23. Acolo, Cluj Co-work (10) este deschis luni-vineri de la 8 la 20. Acolo se vor desfasura formarea celor 10 candidati de la 1 octombrie 2014 la 31 martie 2015. Ruby Tribe (11) ofera in parteneriatul cu Simplon formare in programare, pentru Ruby on Rails (12). In cadrul formarii, participantii vor avea parte de acces gratuit la platforma de tip MOOC (13) a Simplon din Franta, care se numeste FOAD (14). La bootcamp au aplicat peste 100 de candidati, iar interviurile cu ei deja au inceput.

Exista diferente in business intre un accelerator (15) si un incubator (16). Simplon incearca sa atraga oameni in jurul proiectului pentru a pune bazele unei structuri de tip incubator de afaceri, pornind de la etapa de formare a programatorilor. Astfel, initiativa se adreseaza celor care pot dezvolta idei de antreprenoriat social bazate pe tehnologie, care doresc sa invete limbaje de programare moderna care ii va sprijini in initiativele lor profesionale: HTML & CSS, Ruby on Rails, Github, Test Drive & Agile Development, gandire computationala, gestiunea proiectelor web, API-uri, UX design, dezvoltare de aplicatii mobile pentru Android si iOS.

Simplon a inceput deja sa creeze cu rapiditate o retea de profesionisti pasionati si performanti in tehnologiile web 2.0 si web 3.0, gata sa-si puna in scurt timp serviciile la dispozitia partenerilor. In acest sens, Simplon a inceput deja sa-si formeze reteaua de partneri si furnizori cu care va creste comunitatea de la Cluj-Napoca, un punct de unde Simplon isi poate extinde conexiunile intr-un mediu multicultural, pe termen lung. Modelul de afacere sociala merge foarte mult pe imbinarea intre firma si ONG, astfel incat veniturile si donatiile sunt folosite pentru a sustine si dezvolta proiectul si comunitatea.

Trainerii principali sunt specialistii care vor oferi formarea necesara de specialitate in ariile tehnice. Partenerul principal in acest sens este Ruby Tribe. In afara de acestia, Simplon cauta traineri interesati sa faca prezentari, workshopuri nisate, fie in carne si oase la Cluj-Napoca, fie prin conferinta video cu cei 10 participanti. Orice specialist care isi poate oferi expertiza pentru un scurt timp este binevenit sa aplice trimitand un e-mail la roxana [at] simplon [punct] co

Mentorii sunt cei care au parcurs drumuri profesionale de succes si sunt dispusi in a-si oferi experienta in antrenarea abilitatilor necesare de business, tehnologie si relationare pe parcursul celor 6 luni de formare. Mentorii pot comunica direct cu participantii fie in persoana, fie folosind comunicarea la distanta: videoconferinta, Skype, telefon, retele sociale. Mentorii care doresc sa contribuie prin transferul de experienta personala (de exemplu managementul afacerii, al produsului, scalabilitate, cloud computing, SEO, Open Data, legislatie) sunt invitati sa ia legatura cu Simplon Romania trimitand un e-mail la roxana [at] simplon [punct] co

Modelul de business este construit in asa fel incat sa formeze atat abilitatile antreprenoriale, cat mai ales partea de codare, care se doreste a fi o re-alfabetizare tehnologica cu valoare pe termen lung. Se estimeaza ca in urmatorii 5-6 ani, vor fi cu 1 milion mai multe slujbe in informatica, la nivel mondial, decat studenti care se antreneaza pentru a deveni programatori.

Astazi a devenit mai usor sa inveti sa codezi. In ziua de azi nu mai e nevoie sa urmezi o facultate de specialitate (informatica, politehnica) pentru a invata limbaje de programare. De exemplu, Vlad Stan a facut o demonstratie (17) la Netcamp 2012 (18) ca poate sa faca echipe de 4 oameni dintr-o sala plina de necunoscuti care in mai putin de 90 de minute sa dezvolte conceptul de business si design pentru o aplicatie de smartphone. Lucruri uimitoare se pot realiza acum intr-un timp de doar cateva luni, atata vreme cat participantii la formare vor avea resursele, libertatea si mediul potrivit pentru testarea si imbunatatirea proiectelor lor.

Astfel, conceptul de “hacking” este promovat prin virtutile sale, prin atributele sale pozitive, adica ideea de optimizare, de imbunatatire a unui sistem existent, de gasire de solutii inovatoare prin experimentare, pentru a construi ceva mai bun decat ceea ce exista.

De ce ar dori oamenii de afaceri sa fie traineri, mentori pentru acest proiect? Este vorba despre contributia si racordarea la o noua retea ce ofera o invatare inovatoare, ce se dezvolta cu repeziciune in lume. Atunci cand vrei sa dezvolti spre exemplu, un proiect OpenSource si ai acess la zeci (curand sute) de oameni cu care poti sa lucrezi, lucrurile devin mult, mult mai usoare. Iar acesta este doar inceputul. Resursele retelei Simplon in termeni de conexiuni, oportunitati de afaceri, orizonturi de promovare si dezvoltare de proiecte sunt in crestere.

Oamenii care intra si absolva cursurile organizate de Simplon sunt oameni pasionati de tehnologie, energici, foarte creativi, rabdatori si care pot raspunde unor standarde profesionale ridicate din partea colaboratorilor, colegilor, clientilor si tututor publicurilor, in general.

Notta: Linkurile puse la dispozitie mai jos sunt functionale la momentul publicarii acestui articol. daca devin ulterior disfunctionale, va recomand sa folositi Internet Archive “Wayback Machine” pentru a vizualiza continutul disponibil in perioada publicarii articolului.

(1) http://twitter.com/andreivolt

(2) http://twitter.com/erwankezzar

(3) http://twitter.com/vdefontaine

(4) http://twitter.com/fbardeau

(5) http://twitter.com/henripostant

(6) http://twitter.ntenad/

(7) http://simplon.co/recrutement/

(8) http://simplon.co/simplon-villeneuve-la-garenne

(9) http://simplon-village.com/

(10) http://clujcowork.ro/about.html

(11) http://rubytribe.ro/

(12) http://en.wikipedia.org/wiki/Ruby_on_rails

(13) http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course

(14) http://simplon.co/foad/

(15) http://en.wikipedia.org/wiki/Seed_accelerator

(16) http://en.wikipedia.org/wiki/Business_incubator

(17) http://analyticvision.wordpress.com/2012/11/22/smartphone-application-pitch-startup-now-netcamp-2012/

(18) http://analyticvision.wordpress.com/2012/11/22/live-blogging-netcamp-2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.