Revista presei economice- 8 iulie 2013

BCR reduce dobanda la creditele de nevoi personale in lei
BCR

Conform declaratiilor directorului executiv al Directiei Managementului Produselor Retail BCR, Andrew Gerber, banca va acorda creditul de nevoi personale fara garanatii in maxim 3 zile doar pe baza a 3 acte, si anume, adeverinta de salariu, fisa fiscala/formular BCR si factura de utilitati, pentru venituri realizate din salarii si pe baza talonului de pensie, decizia de pensionare definitiva si facura de utilitati, pentru venituri realizate din pensii.

Totodata, Banca Comerciala Romana va oferi si o reducere de 1 p.p. a dobanzii pentru creditele negarantate, acestea incepand de la valoarea de 12,5%/an.

Creste numarul de restantieri – persoane fizice la institutiile de credit
Capital

In luna mai a anului 2013, numarul de restantieri fata de banci si IFN-uri a ajuns la valoarea de 735.500, mai mult cu 2,79% fata de aprilie (20.013 persoane) si mai putin cu 9.119 persoane fata de aceeasi perioada a anului 2012. Valoarea totala a restantelor a trecut de 10 miliarde lei, din care peste 7 miliarde lei aveau intarziere de peste 90 de zile. In cadrul acestora 4 miliarde lei erau restante in euro, 3.8 miliarde in lei, 32.2 milioane in USD, iar restul in alte valute.

Rata creditelor neperformante a ajuns in luna mai la 20,19%, in crestere fata de luna precedenta si mai mare cu 3,52% fata de aceeasi perioada a anului 2012.

 

Un nou competitor pe piata benzinariilor din Romania
Business Magazin

Compania petroliera azera de stat SOCAR se anunta a fi un competitor important pentru grupuri cum ar fi OMV, Rompetrol si Lukoil. Aceasta detine in Romania 15 statii de alimentare, amplasate in Moldova, in judete precum Iasi, Neamt, Suceava si Botosani, dorind sa se extinda spre Focsani, Buzau, Adjud si Bacau. Aceasta mai are retele de benzinarii in tari precum Elvetia, Ucraina si Georgia producand anual 60 milioane de tone de petrol si 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Guvernul Romaniei a propus companiei SOCAR sa preia combinatul Oltchim, aflat in insolventa, reprezentantii acesteia afirmand ca vor analiza aceasta propunere.

 

Modificari privind Codul Insolventei
Wall-Street

Conform variantei preliminare obtinute de catre Mediafax, printre cele mai importante modificari aparute in Codul Insolventei se pot regasi urmatoarele aspecte. Persoanele carora le este imputata insolventa companiei ar putea plati din averea proprie datoriile, partial sau integral si nu vor pute aocupa functii de administrator in alte companii timp de 10 ani. Noul cod va proteja creditorii la inceputul procedurii, debitorii avand posibilitatea sa ceara insolventa doar daca valoarea creantei este de minim 90.000 lei, nu indiferent de suma ca pana in prezent.

Alte masuri ar fi urmatoarele: planul de reorganizare va putea fi prelungit doar pe termen limitat de pana la 18 luni, imobilele din antecontracte cu firme in insolventa vor putea fi cumparate doar cu protejarea creditorului, firmele in insolventa cu bunuri in leasing intra in proprietate daca achita ratele curente.

 

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.