Revista presei economice 8 decembrie 2014

Uniunea Europeana lanseaza 2.000 de idei pentru salvarea economiei europene
Capital

Uniunea Europeana a realizat o lista cu aproximativ 2.000 de proiecte, in valoare de 1.300 miliarde de euro, care ar putea fi incluse in planul de investitii destinat relansarii economiei si crearii de noi locuri de munca.

Aceasta lista a fost constituita prin reunirea propunerilor de proiecte de investitii ale fiecarui stat membru al UE.

Aproximativ o treime dintre proiectele de pe lista au legatura cu energia, o alta treime sunt concentrate pe transporturi, iar restul se axeaza pe inovatie, mediu inconjurator si locuinte.

 

Bancile europene vor activa intr-un mediu deficitar
Capital

Conform unui raport publicat de agentia de evaluare financiara Moody`s Investors Service, bancile europene vor fi afectate in 2015 de conditii economice slabe si costuri mari cu litigiile.

Banca Centrala Europeana prevede o persistenta a conditiilor macroeconomice slabe care vor afecta sectorul bancar european. Vulnerabilitatea sectorului bancar va determina noi ajustari ale capitalurilor bancilor, ale costurilor acestora si posibile schimbari ale modelelor de afaceri.

Raportul apreciaza ca economiile si sistemele bancare din Europa Centrala si de Est au intrat pe un trend de revenire, in pofida conditiilor macroeconomice dificile.

Sistemele bancare din CEE cu o pondere mare a creditelor in valuta ar putea fi expuse la volatilitatea cursului de schimb in 2015, exacerbata de reducerea finantarii venita de la bancile mama dupa crizele financiare.

 

Castigul salarial mediu a crescut in octombrie cu 7 lei
Wall-Street

Castigul salarial mediu a crescut in octombrie cu 7 lei (0.4%) comparativ cu luna precedenta, la 1.705 lei net. Valorile cele mai ridicate au fost inregistate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.500 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (998 lei).

Cresterile castigului salarial mediu s-au datorat acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii sau incasarilor mai mari.

 

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *