Revista presei economice 6 iunie 2014

Masurile BCE au un impact economic limitat conform Moody’s
Capitalul

Potrivit unei evaluari realizate de Moody’s Investors Service, BCE si-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite masuri de stimulare desi impactul acestora va fi probabil minim.

Masurile au un efect marginal pozitiv asupra rating-urilor suverane si ale corporatiilor si in linii mari neutru asupra bancilor.

Programele de tip LTRO(operatiuni de furnizare de lichiditati pe termen lung) au ca obiectiv majorarea creditarii catre sectorul privat, sprijinirea economiei din zona euro si scaderea somajului. Daca acestea isi indeplinesc obiectivele, impactul asupra profilelor de credit ale statelor si corporatiilor va fi pozitiv.

In statele de la periferia zonei euro in care creditarea este mai ridicata fata de economii si exista o dependenta fata de creditarea bancara pentru avansarea economiei, orice expansiune a creditarii este benefica.

Salariul mediu brut a fost cu 1,7% mai mare in aprilie fata de martie
Financiarul

Salariul mediu nominal brut a crescut in aprilie fata de martie cu 1,7%, ajungand la 2.395 lei, iar cel net a atins valoarea de 1.735 lei. Cele mai mari valori s-au inregistrat in intermediei financiare de 4.888 lei iar la polul opus s-au aflat hotelurile si restaurantele cu 986 lei.

In sectorul bugetar au fost inregistrate usoare scaderi ale castigului salarial mediu net si anume: 1,3% in invatamant, 0,5% in sanatate si asistenta sociala si 0,3% in administratie publica.

“Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici”, se afirma in comunicatul INS.

Ford Romania a inregistrat profit
WallStreet

Ford Romania a inregistrat in 2013 un profit de 15,5 milioane de euro, dupa ce in 2012 pierderile au ajung la 110 milioane euro. Cifra de afaceri s-a dublat ajungand la 1,09 miliarde euro.

Aceste rezultate includ vanzarile productiei fabricii din Craiova si livrarile retelei de dealeri.

In prezent, Ford produce la Craiova, pe langa modelul B-Max, si motoare pe benzina EcoBoost de 1,0 litri si 1,5 litri. Motoarele vor echipa modele produse in America de Nord si Asia. In 2013 productia de automobile a fost oprita pentru 35 de zile, iar cea de motoare 7 zile.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *