Revista presei economice- 5 septembrie 2013

Rata creditelor neperformante a ajuns la 20,93%
Capital

Potrivit datelor publicate de catre Banca Nationala a Romaniei, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,63 puncte procentuale in iulie, fata de nivelul inregistrat luna precedenta (20,30%), ajungand la 20,93%.

Volumul total al restantelor firmelor si populatiei la banci a crescut in iulie, depasind 32,587 miliarde de lei. Valoarea totala a creditelor acordate populatiei in lei si valuta a scazut, in iulie, la circa 103,59 miliarde de lei, ponderea cea mai mare fiind detinuta de creditele de consum.

 

Societatile de Investitii Financiare vor sa formeze un consortiu pentru a investi la Oltchim
Wall Street

SIF-urile vor sa formeze un consortiu care sa investeasca la Oltchim (OLT), dupa privatizarea acestuia si integrarea combinatului din Ramnicu Valcea cu Chimcomplex Borzesti. Presedintii SIF-urilor considera situatia Oltchim un proiect de interes national, datorita pozitiei geografice avantajoase, pietelor internationale de desfacere care pot absorbi 70% din productia Oltchim si Chimcomplex.  De asemenea, Oltchim are ca avantaj faptul ca detine instalatii modernizate si este singura capacitate de acest fel din Uniunea Europeana si ca ar aduce un plus de valoare pentru economia romaneasca.
Principalele economii emergente vor aloca 100 miliarde de dolari pentru crearea unui fond de rezerve valutare comune
Capital

Pentru a se proteja impotriva volatilitatii cursului de schimb, tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) vor contribui la crearea unui fond de rezerve valutare comune, in valoare de 100 miliarde de dolari. Aceste rezerve valutare comune ar permite principalelor economii emergente sa lupte impotriva influentei negative a fluctuatiilor de pe pietele valutare.

Cea mai mare contributie la acest fond o va avea China, tara cu cele mai mari rezerve valutare internationale, alocand o suma de 41 miliarde de dolari. Celelalte tari, Brazilia, India si Rusia vor contribui cu 18 miliarde de dolari fiecare, iar Africa de Sud cu 5 miliarde de dolari.

 

            Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *