Revista presei economice- 5 iunie 2013

Eliminarea vizelor pentru romani in SUA
 Capital

 
La cererea presedintelui Barack Obama, se dezbate legea privind programul Visa Waiver care ar putea elimina vizele pentru cetatenii romani.

Aceasta initiativa a venit in urma discutiilor intreprinse de catre Ioan Enciu, raportor al Parlamentului European pentru pachetul legislativ privind frontierele Schengen. El sustine ridicarea vizelor de calatorie in SUA, ca urmare a faptului ca cetatenii americani nu au nevoie de viza pentru spatiul UE.

Intalnirea dintre reprezentantii Departamentului pentru Securitate Interna al SUA si eurodeputatul roman a mai continut discutii despre gestionarea granitelor si introducerea unui sistem automat simplificat de trecere a frontierelor.

 

Crestere a salariului mediu net in aprilie
WallStreet

 
Conform datelor INS, salariul mediu nominal net a inregistrat o crestere  in luna aprilie ajungand la 1.661 lei.

Fata de luna martie, in luna aprilie salariul nominal net a crescut cu 2,7%  datorita castigurilor din domeniul intermedierii financiare care au crescut cu 33,9%. Fata de luna aprilie 2012, acesta a crescut cu 7%.

Domeniile care au inregistrat cresteri salariale pe langa cel al intermedierii financiare au fost: extractia si prelucrarea petrolului brut si a gazelor naturale, silvicultura si exploatare forestiera, industria metalurgica, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, masini, utilaje si echipamente, productia si furnizarea de elergie electrica si termica.

 

Fervex retras din comert
WallStreet

 
Medicamentul antigripal Fervex a fost retras de pe piata romaneasca si din UE ca urmare a suspiciunilor ca ar contine flora microbiana atipica.

Posibilele reactii in caz de administrare a Fervex cu incarcatura microbiana sunt varsaturi, greata si diaree.

Retragerea de pe piata din Romania este preventiva intrucat loturile analizate de compania farmaceutica Bristol-Myers Squibb in care s-a descoperit bacteria, sunt de Fervex cu aroma de zmeura care nu se comercializeaza pe piata nationala.

 

Samsung a castigat un proces cu Apple
WallStreet

Compania Apple a fost infranta in SUA intr-un proces cu Samsung si ar putea primi interdictia de a importa pe teritoriul american produse mai vechi.

Dispozitivele vizate sunt iPhone 4 si iPad 2 3G. Acest proces privind patentele este primul finalizat dintr-o serie de zeci de procese de pe patru continente dintre cele doua parti.

Se recomanda o negociere pentru Samsung si Apple astfel incat sa se evite costurile proceselor insa nu se intrevede nicio intelegere.

Loredana Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *