Revista presei economice – 4 martie 2014

ASF reduce comisionele aplicate ofertelor publice  de vanzare derulate de stat
Wall-Street

Autoritatea de Supraveghere  Financiara (ASF) reduce in perioada 15 martie-15 septembrie mai multe tarife, printre care si cel aplicat listarilor de stat. Comisionul va scadea de la 0,5% la 0,35% din valoarea ofertei.

In cazul ofertelor publice de vanzare derulate de companiile private, ASF incaseaza inainte de lansarea operatiunii cel putin  0,3% din valoarea initiala a acesteia, iar la finalul ofertei va incasa si diferenta, daca este cazul, pana la 0,5% din suma finala.

Tariful pentru inregistrarea titlurilor de stat va scadea de la 1.000 de lei la 500 de lei . Autoritatea de supraveghere a anulat tarifele pentru emiterea actelor de autorizare ca investitor calificat, care se situau la 5.000 de lei pentru persoane fizice si 10.000 lei pentru persoane juridice.

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice initiale, la sfarsitul lunii iunie, pentru companiile de stat Electrica, Hidrolectrica si Complexul Energetic Oltenia.

 

Volumul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 8%
Wall-Street

Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 8% in ianuarie comparativ cu acceasi perioada a anului anterior, ajungand la 59.701 operatiuni.  Cele mai multe tranzactii au fost realizate in Bucuresti, Bihor si Timis, iar cele mai putine operatiuni au fost realizate in Teleorman, Bistrita Nasaudsi Salaj.

In aceeasi perioada, numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de 430.029 , cu aproximativ 71.000 mai mult fata de ianuarie 2013. Singurele judete unde numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara s-au diminuat comparativ cu 2013 au fost Bucuresti, Constanta, Botosani, Arges, Tulcea si Ialomita.

In anul 2012 numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 17% comparativ cu 2012, in timp ce numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de peste 5 milioane.

 

Tranzactiile cu carduri  bancare online inregistreaza o crestere cu 40%
Wall-Street

Una dintre cele mai importante companii active in domeniul procesarii cardurilor bancare din Romania, RomCard, a inregistrat in anul 2013 o crestere cu 40% a numarului total de tranzactii bancare online comparativ cu anul 2012.

Tranzactiile in lei procesate de RomCard a crescut cu 53% in 2013 comparativ cu anul anterior. Volumul tranzactiilor exprimat in euro a fost de 220 de milioane in anul 2013.

S-a inregistrat o crestere insemnata in cazul tranzactiilor in lei efectuate pentru plata utilitatilor (telefonie, gaz, curent electric), cresterea tranzactiilor in rate, precum si a tranzactiilor recurente.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *