Revista presei economice- 30 mai 2013

Topul exportatorilor romani ai anului 2012
Ziarul Financiar

Potrivit datelor provizorii furnizate de catre Institutul National de Statistica, principalii exportatori din Romania sunt Automobile Dacia, Renault Industrie Roumanie din cadrul industriei auto, Rompetrol Rafinare si OMV Petrom din industria petroliera si din cadrul industriei siderurgice compania ArcelorMittal Galati.

Datele exacte cu privire la valoarea totala a exporturilor nu sunt facute publice conform dispozitiilor date de catre Guvern.

 

Romania practica cele mai mari comisioane la carduri
Business Magazin

Consiliul Concurentei a realizat incepand din anul 2011 o investigatie pe piata serviciilor de plati bancare prin care a dorit sa obtina informatii cu privire la nivelul comisioanelor, profitabilitatea acestui sector, precum si gradul de concentrare a pietei serviciilor de plata prin card.

Studiul arata ca in Romania comisionul interbancar sub sigla MasterCard sau VISA atinge nivelul de 1,2% si 1%, mai mare fata de un comision de 0,8% practicat la cardurile de debit din tari precum Franta, Marea Britanie, Italia, Olanda, Suedia.

 

Numarul insolventelor in crestere
Finantistii

Studiul realizat de Coface indica faptul ca in 2013 numarul insolventelor va creste cu 10%, un trend inregistrat si in 2012, Romania avand cel mai mare numar de insolvente din Europa Centrala. La nivelul ratei insolventelor, Romania inregistreaza 5,67% din totalul firmelor active, fiind devansata de catre Serbia unde procentul insolventelor in totalul firmelor active este de 7.93%.

Aceste aspecte cu privire la fírmele din Romania se datoreaza in principal crizei financiare actuale si a scaderii posibilitatii de finantare.

Ciprian-Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *