Revista presei economice- 29 iulie 2013

Taxa pe valoarea adaugata la paine va fi redusa la 9% de la 1 septembrie
Ziarul Financiar

 
Conform declaratiei premierului Victor Ponta, de la 1 septembrie 2013 se va reduce taxa pe valoarea adaugata la paine, iar expertii de la Fondul Monetar International au acceptat aceasta masura in ciuda scepticismului in ceea ce priveste impactul favorabil al acestei masuri asupra scaderii evaziunii fiscale.

Premierul Victor Ponta a declarat ca va fi stabilit un termen accesibil in care producatorii de paine sa demonstreze ca aceasta masura de reducere a TVA va avea o contributie la scaderea evaziunii fiscale.

Impactul negativ estimat in urma acestei masuri, de aproximativ 300 milioane lei, se va compensa prin majorarea accizelor la alcool (de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru) si introducerea unor accize la bunurile de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament, potrivit precizarii ministrului Finantelor.

 

Statul va sprijini compania americana IBM pentru crearea a 900 de locuri de munca
Ziarul Financiar

Compania americana IBM va fi sustinuta de catre Ministerul Finantelor in cadrul unui proiect in valoare de 51,2 milioane de euro, pentru crearea a 900 de locuri de munca in industria IT&C in Bucuresti si Brasov.

Conform Hotararii de Guvern 797 din 2012, S.C. IBM Romania S.R.L va primi de la stat 21 milioane de euro pentru dezvoltarea acestui proiect in activitati de consultanta in tehnologia informatiilor, pentru noi angajari, in baza schemelor de ajutor de stat pentru investitii mari.

Acest acord de finantare a fost emis in data de 5 iulie 2013, insa nu este clar daca proiectul IBM finantat de catre stat se refera la investitia anuntata de catre compania americana in 2011, conform careia urmau sa fie angajati 3.000 de oameni la Targu-Mures, deoarece reprezentatul IBM Romania nu a dorit sa comenteze aceasta informatie.

Un alt proiect similar este cel al Endava, care isi desfasoara activitatea in industria software in Bucuresti, Iasi si Cluj, in care compania a primit o finantare prin schema de ajutor de la stat pentru investitii mari. In cadrul acestui proiect in valoare de 20,6 milioane de euro, statul a contribuit cu 9,5 milioane de euro, iar compania Endava va angaja 500 de oameni.

 

Fortus Iasi a primit aprobarea de la Tribunalul Mures pentru planul de reorganizare
Financiarul

Renumita companie ieseana a evitat intrarea in faliment si a primit aprobarea de la Tribunalul Mures pentru ng> implementarea unui plan de reorganizare care se va desfasura pe o perioada de 3 ani, dupa care se spera ca S.C Fortus S.A Iasi sa redevina o companie importanta in economia romaneasca.

In prezent, situatia Fortus S.A este gestionata de un consortiu de administrator judiciari (EUROBUSINESS LRJ SPRL Iasi, ISD INSOLVENCY SPRL Bucuresti si administrator special si director general al companiei, Gheorghe Chisca ), care sunt foarte increzatori ca pot redresa compania in urmatorii 3 ani.

Conform declaratiei administratorului special Gheorghe Chisca, provocarea cea mai mare pentru Fortus Iasi va fi recastigarea partenerilor de afaceri traditionali dar si aducerea altor noi, urmata de un process de crestere treptata a fortei de munca. In prezent Fortus Iasi are 680 de angajati si intentioneaza sa mai creeze in urmatorii trei ani inca 630 de noi locuri de munca.

In ceea ce priveste perspectivele pe termen scurt ale companiei iesene, directorul general Gheorghe Chisca a declarat ca Fortus Iasi are incarcare prin comenzi pentru aproximativ 75% din capacitatile de productie ale companiei, din care 80% sunt de la parteneri externi.

 

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *