De ce cresc iar taxele in Romania?

Cristian Paun Cristian PAUN – Director Executiv SOREC

Maine (n.r. 1 aprilie) e o zi “mare” pentru existenta noastra. Taxele vor creste din nou. Printre majorarile cu care incepe luna aprilie se numara: 1. Taxa pe serviciile medicale in regim de coplata devine activa la externarea din spital (intre 5 si 10 lei); 2. Cresc accizele pe tigari de la 79.19 Euro la 81.78 Euro la 1000 de tigarete. Cum TVA se aplica la pretul cu acciza, cresterea preconizata va fi in fapt mai mare. 3. Accizele la bere vor creste cu 10%. Se estimeaza un efect de crestere al pretului mai mare pentru ca TVA se aplica si la acciza si in acest caz. 4. Taxa de pod pentru podurile din Romania de peste Dunare in directia Marea Neagra (Vadu Oii, podul peste Dunare de la Cernavoda) se maresc incepand de maine la 11 lei pentru autoturismele mici. In conditiile in care se plateste o rovinieta anuala sau de tranzit destul de consistenta si 5. Taxele pentru eliberarea pasapoartelor cresc si ele de la 84 lei la 100 lei pentru pasaportul temporar si de la 240 lei la 277 lei pentru pasaportul electronic.

Nu scade in schimb nici o alta taxa. Taxele marite de guvernele anterioare se mentin neschimbate, adica mari (avem al doilea TVA din Uniunea Europeana ca marime, nu avem TVA diferentiat decat pentru foarte putine bunuri). Ramanem cu aceleasi multe taxe, multe dintre ele inutile. Sunt absolut convins ca exista taxe la care guvernul este in pierdere neta raportand ceea ce se incaseaza la buget si ce se cheltuieste pentru functionarea sistemului (taxa de cazier de exemplu ar putea fi inlocuita cu accesul personal al fiecaruia pe o baza de date on-line fara a mai fi nevoie sa mergem pana la politie). Povestea cu reducerea TVA la paine a ramas impotmolita undeva intre Ministerul Finantelor si Ministerul Bugetului. Un proiect care in aprilie se va lovi de opozitia vehementa a celor de la FMI. Guvernantii au facut front comun impotriva acestei masuri anuntata cu surle si trambite.

Dar de ce tot cresc taxele in Romania? Dintr-un motiv foarte simplu: cresterea taxelor este semnul clar al incapacitatii guvernului de a lupta cu nivelul necorespunzator / sufocat al cheltuielilor bugetare. Orice taxa mai mare pusa pe capul cetatenilor este dovada ca guvernul nu are solutii sau nu le gaseste fara costuri politice pe care nu vrea sa si le asume. E mai greu sa faci reforme structurale, sa promovezi cumpatarea si austeritatea atunci cand e vorba de banul public. E mai la indemana sa mai pui o taxa sau sa maresti una existenta. E foarte complicat sa faci studii de impact pe cele mai mult de 100 de taxe diferite aplicate acum romanilor si sa incerci sa elimini cele mai multe dintre ele, simplificand statul (si, implicit existenta noastra).

Calculul pe care guvernul il face cand ia decizia sa mareasca taxele este unul simplist si pe termen scurt: Sa luam de exemplu taxa la bere marita cu 10% (marirea va fi ceva mai mare). Berea se produce in mare parte in Romania (e drept, cu hamei din import in buna masura). Dar forta de munca, apa si restul provin de aici. Cresterea cu 10% poate avea 3 reactii la nivel de producatori de bere, toate cu efect dezastruos pentru economie: A. Scade consumul de bere pentru ca pretul va fi mai mare daca producatorii incearca sa duca toata cresterea de fiscalitate in pret . Daca scade consumul, va trebui sa scada productia pentru ca nu mai renteaza activitatea. In final vor fi dati oameni afara care vor intra in somaj. B. Producatorul decide sa recupereze prin scaderea cheltuielilor de operare banii pe care statul ii ia cu japca din buzunarele afacerii sale. In final va taia salarii, va da oameni afara, mai ales din zona indirect productiva. Tot o presiune asupra bugetului statului. C. Producatorul de bere decide sa se retraga definitiv de pe piata romaneasca, devenita mult prea ostila fiscal. In acest caz dezastrul va fi maxim pentru toti, inclusiv pentru consumatori care vor gasi produsul mai greu si mai scump. Toate acestea pentru ce? Pentru ca guvernul sa aiba suficiente fonduri pentru a le imparti politic. Pentru ca guvernul sa nu se apuce de treaba si sa nu faca nici o reforma la care s-a angajat in fata alegatorilor sai. Guvernele care s-au succedat parca ne invita la evaziune fiscala.

Guvernele care cresc taxele sunt guverne slabe. Oricine poate guverna asa, nu ai nevoie de prea multa scoala pentru acest lucru. Ajungem la putere mintind sau amagind oamenii, lasam lucrurile nereformate si neschimbate si “marim baza de impozitare” printr-un adevarat razboi fiscal impotriva contribuabililor (carora le oferim tot mai putin fata de cat platesc). Invocam permanent lipsa spatiului fiscal necesar pentru a reduce taxele. In final vom deveni si mai vulnerabili la orice soc, incat o criza in Cipru ne poate dobori intr-o clipita. Nu va e clar ca nu vom creste nici in acest an? Si nici in anii urmatori? Sa fie oare de la prea multa libertate economica?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *