Revista presei economice- 28 aprilie 2014

Capital
Pretul locuintelor, ca inainte de “bula imobiliara”

Indicele proprietatilor rezidentiale realizat de Eurobank Properties Service arata ca preturile locuintelor inregistreaza valori comparabile cu cele din al doilea si al treilea trimestru al anului 2006, inainte de asa numita ” bula imobiliara”. In medie, preturile in principalele orase ale tarii si in capitala tarii au scazut cu 8.5% anual dupa 2006.

Orasele cu cele mai mari cresteri de preturi ale locuintelor rezidentiale sunt Ploiesti, Brasov, Constanta si Galati iar orasele cu cele mai abrupte scaderi de preturi sunt Braila, Oradea si Craiova.

 

Comunicat de presa
BCR Pensii – 1 miliard de lei active nete in administrare

BCR Pensii a depasit, la inceputul acestei luni, pragul de un miliard de lei active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administreaza, avand totodata 575.000 de participanti ce detin conturi de pensie administrate privat sau facultative.

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, fond din categoria celor cu grad de risc Mediu, a inregistrat in Decembrie 2013 orata de rentabilitate anualizata de 11,3054%, comparativ cu rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private cu acelasi grad de risc pentru ultimele 24 de luni care a fost de 10,4535% (sursa: site-ul ASF), iar Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, ocupa in prezent locul 2 pe piata pensiilor facultative din punct de vedere al activelor administrate si al numarului de participanti*.

“Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc trei efecte economice majore – incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung. Evolutia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea  sistemului de sanatate si mentinerea reformelor cheie deja implementate in cadrul sistemului de pensii”, a declarat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *