Revista presei economice – 25 noiembrie 2013

Rompetrol opreste investitiile in Romania pana la aprobarea memorandumului
Capital

Kazahii de la KazMunaiGas (KMG), actionarul majoritar al grupului Rompetrol, vor trece in stand-by investitiile prevazute a fi efectuate in Romania, pana la intrarea in vigoare a memorandumului semnat in februarie cu Guvernul Ponta. Pe scurt, memorandumul prevede ca Rompetrol va rascumpara 26,6% din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari si va infiinta, impreuna cu statul roman, un fond de un miliard de euro pentru investitii energetice.

Zhangulov a precizat ca grupul avea pregatite investitii de 350 milioane de dolari, din care 200 de milioane de dolari in extinderea retelei, dar acestea vor fi realizate abia dupa intrarea in vigoare a intelegerii cu statul roman.

 

Prim-ministrul Chinei: Suma contractelor semnate cu firmele romanesti este uriasa
Wall Street

Intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta cu premierul Victor Ponta, ce contracte vor fi semnate cu prilejul vizitei sale la Bucuresti  si care va fi valoarea acestor investitii, premierul chinez a aratat ca, pe langa memorandumurile semnate la Palatul Victoria, vor fi multe alte contracte.

“In ceea ce priveste suma, vreau sa va asigur ca este uriasa. Deseara, grupul de lucru dintre cele doua parti va discuta si proiectele privind calea ferata rapida si pe cele in domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depasi valoarea care este initial stabilita in contracte. Nu vreau sa spun un plafon pentru suma, fiindca as dori sa fie o surpriza”, a declarat premierul Chinei.

Sumele vehiculate neoficial ca reprezentand valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucuresti a premierului chinez oscileaza intre 5 si 8 miliarde euro, scrie Mediafax.

 

Petrom incepe lucrarile pentru a doua sonda din Marea Neagra
Ziarul Financiar

Petrom, cea mai mare companie locala, va incepe lucrarile pentru a doua sonda de explorare la mare adancime din Marea Neagra spre sfar­situl celui de-al doilea trimestru al anului viitor.

Petrom si gigantul Exxon­Mobil au anuntat ca au descoperit in Marea Neagra, in perimetrul Neptun, o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar acoperi consumul actual al Ro­maniei pentru 4 ani.

 

Cazul “dobanda 0 de la BCR” – Banca ataca prin proceduri extraordinare. Clientul a inceput executarea silita
Capital

Un oradean a luat un credit imobiliar de 105 000 euro de la BCR in martie 2008. Dobanda fixa, de 6,2%, si apoi devenind variabila incepand in cel de al doilea an, dupa formularea din contract: “Dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,2 puncte procentuale”, potrivit art. 4, iar la art 2.10 cu titlul “dobanda variabila” din conditiile generale de creditare prevedea ca pe parcursul derularii creditului banca poate modifica dobanda fara consimtamantul Imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobanda aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent”.

Dupa primul an, dobanda a crescut la peste 10%, iar rata lunara de la 695 la 1000 euro, fapt ce a determinat clientul sa se adreseze Comisariatului Judetan pentru Protectia Consumatorilor in iulie 2009.

In mai 2011, acesta a obtinut o decizie definitiva si irevocabila la Tribunalul Bihor impotriva BCR instanta hotarand ca aceste cauze sunt abuzive, potrivit legii 193/2000, si a dispus eliminarea lor, iar creditul a ramas, astfel, fara dobanda. Potrivit legii 193/2000 privind clauzele abuzive spune ca o clauza contractuala declarata abuziva se elimina din contractul respectiv si nu mai produce efecte asupra consumatorului.

Insa lucrurile nu s-au terminat aici un nou proces initiat de BCR pentru ca oradeanul nu a vrut sa semneze un act aditional cu banca, extrem de dezavantajos care prevedea o dobanda calculata in functie de Euribor 6M + 4,4 pp. Din nou, in iulie 2013, Tribunalul Bihor a dat dreptate clientului si a stabilit ca este abuziva clauza de dobanda si ca banca trebuie sa restituie clientului toate sumele incasate cu acest titlu. Banca continua sa atace prin proceduri extraordinare in prezent.

Desi are doua hotarari definitive in favoarea sa, clientul spune ca banca refuza sa le puna in aplicare, asa ca a inceput executarea silita si va cere si daune pentru fiecare zi de intarziere.

 Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.