Revista presei economice- 23 iulie 2013

Soldul creditului acordat firmelor si populatiei s-a majorat
Financiarul

Un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei specifica faptul ca soldul credituluir acordat firmelor si populatiei a crescut in luna iunie 2013 cu 1,1% fata de luna mai. Valoarea acestuia a ajuns la 224,159 miliarde lei.
Creditul in lei a crescut cu 0,3 la suta, comparativ cu creditul in valuta exprimat in lei care s-a majorat cu 1,6 la suta.

Cat despre creditul guvernamental, acesta a crescut in luna iunie 2013 cu 4,5%, ajungand la o valoare de peste 74,645 miliarde lei .

Masa monetara in sens larg a suferit si aceasta o majorare de 0,8% comparativ cu luna mai. Soldul acesteia a depasit nivelul de 227,782 miliarde lei.

 

Conditiile macroeconomice din Romania asigura un mediu favorabil pentru implementarea reformelor structurale
Financiarul

Un document intocmit de serviciile Comisiei Europene si publicat in luna iulie precizeaza ca reformele intreprinse pana in acest moment de Romania au inregistrat un success limitat, insa conditiile macroecnomice ofera un cadru favorabil pentru implementarea reformelor structurale, in scopul deblocarii potentialului de crestere al tarii noastre.

Documentul analizeaza  modul de indeplinire a ultimelor doua acorduri pe care Romania le-a avut cu finantatorii internationali, UE, Fondul Monetar International si Banca Mondiala in 2009-2011  respectiv 2011-2013.

Raportul specifica progrese rezonabile pe partea de reglementarea, dar un progres redus privind punerea lor in aplicare.

De asemenea, se precizeaza despre necesitatea unor reforme fundamentale pentru ameliorarea sistemului de sanatate si a serviciilor medicale. Reforma pietei muncii a vizat, in principal, combaterea muncii la negru si cresterea flexibilitatii masei de salariati.

Reforme trebuiesc intreprinse si pentru restructurarea companiilor de stat. Succesul din acest plan a fost limitat si necesita completari.

Documentul mentioneaza ca absortia de fonduri UE ramane cea mai scazuta din UE si a ramas mult in urma tintelor acordurilor.

 

Creditul auto este acordat numai de 6 banci locale
Banking News

Daca pana in anul 2009 aproapte toate bancile din tara detineau in portofoliu creditul auto,in prezent numai sase banci mai ofera acest produs.

Acestea sunt:  BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Marfin Bank si Romanian International Bank.

Caracteristicile acestui produs sunt diferite de la banca la banca, singura asemanare intalnita la toate cele sase banci fiind perioada de rambursare de 5 ani.

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *