Revista presei economice 25 septembrie 2014

Banca Romaneasca a acordat, prin programul Prima Casa, credite de peste 20 de milioane de euro
Capital

De la inceputul acestui an, Banca Romneasca a acordat peste 575 de credite  prin programul Prima Casa,  in valoare de aproximativ 90 de milioane de lei. Valoarea medie accesata a unui imprumut este de 155.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro).

Banca Romaneasca poate acorda aproximativ 190 de milioane de lei prin programul Prima Casa pana la sfarsitul anului 2014, iar dobanda pentru creditele acordate prin acest program este formata din ROBOR  la 3 luni plus marja fixa de 2,5%.

Avansul minim solicitat la contractarea acestui credit este de 5% din valoarea imprumutului. Din 2009, de la debutul programului Prima Casa, Banca Romaneasca a acordat peste 5.200 de credite, detinand o cota de 4,2% din piata creditelor acordate prin acest program.

Taxele si impozitele vor putea fi platite cu cardul
Capital

Ministerul de Finante anunta ca persoanele fizice vor putea plati cu cardul bancar toate taxele si impozitele la stat. Propunerea, inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta, face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a modalitatilor de plata a obligatiilor fiscale, fara costuri suplimentare pentru contribuabili.

Trezoreria Statului va accepta conectarea la un sistem de plata numai daca institutiile emitente de carduri si sisteme de plata vor percepe un comision ce nu va depasi cumulat 0,3% din valoarea tranzactiei.

Reducerea CSA aduce beneficii firmelor
Wall-Street

Masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale se va aplica cu veniturile realizate in luna octombrie si presupune scaderea acestor contributii, platite de angajator, de la 20,8% la 15,8% din salariul brut.

In prezent, cota CAS aferenta unui salariu minim pe economie  platita de un angajator este de 187 de lei, iar din luna octombrie aceatsa va scadea la 142 de lei. La fondurile constituite din CAS contribuie in total 4,3 milioane de salariati, iar dupa adoptarea acestei masuri angajatorii vor economisi 500,4 miliioane de lei pe luna.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published.