Revista presei economice – 21 noiembrie 2013

Refuzurile la plata au ajuns la 150 de milioane de euro
Ziarul Financiar

Bancile au refuzat la plata instrumente de debit in valoare de aproape 670 mil. lei (150 mil. euro) in luna octombrie, in crestere cu echivalentul a 90 de milioane de lei fata de luna anterioara. Acest lucru a fost determinat de insuficienta de lichiditati in conturile titularilor pentru a onora cecurile si biletele la ordin emise de acestia. Numarul refuzurilor a fost de aproape 12.000 in octombrie, in crestere de la circa 11.000 in luna anterioara, potrivit statisticilor BNR.

In cazul tranzactiilor cu marfuri dintre companii se fac rareori plati in numerar, cumparatorii emitand in schimb bilete la ordin prin care se angajeaza sa efectueze plata la o data ulterioara.

 

Topul celor mai mari investitii imobiliare din Romania
Capital

Cele mai scumpe proiecte imobiliare din Romania au atras investitii cumulate de peste 2,7 mld. euro, majoritatea fiind inaugurate in perioada de varf a pietei. Investitorii romani au o pondere de 29% din volumul total investit in cele mai scumpe proiecte din tara. Cele mai mari investitii din Romania au fost sustinute de Immofinanz, care este prezent in topul Capital cu patru proiecte in care au fost investiti 427 mil. euro. De asemenea, in top este prezent si New Europe Property Investments cu o valoare a investitiilor de 170 mil. euro. Performanta multora dintre aceste proiecte imobiliare indica faptul ca dezvoltatorii s-au grabit cand s-au extins in unele orase de provincie, unde diverse proiecte au esuat, ca de exemplu Electroputere Parc Craiova, Promenada Focsani si Hello Shopping Park Bacau care au ccerut insolventa proiectului.

 

Piata de leasing a scazut cu 12% in primul trimestru
Wall Street

Piata de leasing a inregistrat in primul trimestru o scadere de 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 242,86 milioane euro, pe fondul reducerii cu 19% a segmentului auto, la 173,2 milioane euro.

Totodata, segmentul de leasing imobiliar a avut un declin de 60% in primele trei luni, la 8,3 milioane de euro, echipamentele reprezentand motorul de sustinere a pietei de profil, cu un avans de 41%, la 61,34 milioane euro.

Ponderea autovehiculelor a scazut ajungand la 71%, cea a echipamentelor a avansat de la 16% la 25%, iar imobiliarele si-au diminuat cota cu trei puncte, la 4%.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *