Revista presei economice 20 aprilie 2015

Actiunile care urmaresc combaterea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei se intensifica
Financiarul

De la inceputul anului au fost realizate peste 8.000 de controale si peste 8.300 sanctiuni contraventionale aplicate atat asupra producatorilor de produse de panificatie, cat si asupra celor care comercializeaza produsul finit catre populatie.

Scopul acestor actiuni este de asigurare a unui mediu concurential corect si pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei. Echipele de politisti au efectuat 8.257 de controale la unitatile de morarit si panificatie, dar si alte unitati comerciale care desfasoara activitati in domeniu si 13.012 controale realizate asupra mijloacelor de trasport care activeaza in aceeasi arie de activitate.

Romania are cel mai redus nivel de impovarare fiscala din Europa
Wall-Street

La nivel european si global, Romania are cel mai redus nivel de impovarare fiscala, insa raportat la media tarilor emergente cu venituri scazute guvernul tarii noastre colecteaza printre cele mai mari taxe. Romania are un nivel de impovarare fiscala de 18% din Produsul Intern Brut (PIB), situandu-se pe pozitia 41 din 53 de state in functie de valoarea taxelor colectate de autoritati. Media globala a povarei fiscale este de 27,8% din PIB.

Media ponderii taxelor platite de companii si populatie la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE) este de 25,9%, iar Romania se afla sub aceasta medie. Nivelul mediu de taxare din vestul Europei atinge 38,9% din PIB. Ponderea mai scazuta a taxelor colectate in PIB din regiunea ECE se datoreza preponderentei sectoarelor industriale si prelucratoare care ofera taxe si costuri mai mici.

La nivelul statelor emergente cu venituri mici, precum Egipt, Croatia, Guatemala, Peru, Malaysia sau Bangladesh, gradul de impovarare fiscala a Romaniei este superior mediei, un nivel mai ridicat de taxare inregistrandu-se doar in Croatia (19% din PIB).
Media taxelor colectate de tarile cu venituri mici este de 15,1% din PIB.

Regimul cel mai ridicat de taxare din lume este aplicat in Danemarca (48.6% din PIB), urmat de Franta (45% din PIB), Belgia (44,6% din PIB), Finlanda (44% din PIB), Suedia (42,8%) si Italia (42,6%). Tarile la nivelul carora regasim cele mai mici taxe sunt Nigeria (1,6% din PIB), Emiratele Arabe Unite (2,7% din PIB), Porto Rico (7,6% din PIB) si Egipt (10,3% din PIB).

Modificarea taxei pe banci aduce schimbari pentru HSBC
Capital

Dupa majorarea taxei pe banci in Marea Britanie, investitorii celei mai mari banci europene, HSBC Holdings Plc, au solicitat mutarea sediului bancii din Londra. HSBC a fost cea mai afectata de taxa pe banci, fiind nevoita sa achite anul trecut 1,1 miliarde de dolari.

Standard Chartered Plc, o alta banca britanica importanta, realizeaza majoritatea profiturilor pe continentul asiatic, iar actionarii au cerut realocarea in Asia, pe fondul costurilor ridicate din Londra.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published.