Revista presei economice- 2 iulie 2013

Creditele in lei se ieftinesc
 Financiarul

Incepand din aceasta vara, creditele in lei se vor ieftini.

BNR isi concentreaza atentia si pe cresterea economica nu doar pe inflatie. Astfel, s-a redus dobanda de referinta la 5 %, incurajand increderea in sistemul bancar si inmediului economic.

Conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, se observa o reducere a ratelor de dobanda la creditare la unele banci din sistem, ceea ce este un aspect pozitiv pentru economie.

Dobanda de referinta de 5% este minimul istoric inregistrat pana in prezent.

 

Estimare a deficitului comercial in 2013 de 3-4%
 WallStreet

Ministrul economiei Varujan Vosganian a anuntat posibilitatea de scadere a deficitului comercial pana la finele anului 2013.

Conform datelor, exporturile au crescut cu 7,2% in primul trimestru al anului, fiind la un nivel de 15,6 miliarde euro. Importurile in schimb, s-au ridicat la o valoare de 17 miliarde de euro.

Pana la sfarsitul anului, se estimeaza o valoare a deficitului comercial sub 5%. Romania este mai putin dependenta de pietele europene intrucat cresterea exporturilor de 10% este considerabil mai mare fata de 6,2% in tarile UE.

 

Prima Casa devine permanenta
Capital

Autoritatile au anuntat continuitatea programului ipotecar Prima Casa atata timp cat exista cerere din partea populatiei.

Acest program pune in miscare piata imobiliara iar gradul de neperformanta este insignifiant, de doar 0,1%.

Prima Casa are o pondere ridicata in totalul creditarii ipotecare, de 85%. Potrivit datelor FNGCIMM, plafonul disponibil se ridica la 275 milioane euro, iar daca ritmul de acordare este mentinut, plafonul s-ar putea epuiza in toamna.

Savin Loredana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *