Revista presei economice – 13 decembrie 2013

Documentele privind accesarea fondurilor europene vor fi depuse numai in format electronic
Financiarul

Din anul 2016 documentele privind accesarea fondurilor europene vor fi depuse numai in format electronic. Scopul acestei proceduri este reducerea birocratiei. Se urmareste obtinerea unui sistem cat mai simplificat, cu reguli simple si clare.

Aceste decizii s-au luat in conditiile in care se preconizeaza ca anul 2014 va fi caracterizat de pierderi mari de sume din banii europeni. Pierderile sunt estimate la 2,2 miliarde euro in cazul proiectelor pe resurse umane, 2 miliarde la proiectele de mediu, 2 miliarde de euro pe alte programe.

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate Romaniei se ridica la peste 4,8 miliarde de euro, echivalentul a peste 25% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate.

 

Olanda si Romania pe primele locuri in UE la cresterea veniturilor agricultorilor in 2013
Financiarul

Venitul real al agricultorilor romani a crescut in acest an cu 10,4% fata de 2012, acesta fiind al doilea mare avans dintre toate tarile Uniunii Europene. Pe ansamblul blocului comunitar, venitul real a scazut cu 1,3% in 2013 dupa un avans de 0,3% in 2012.

Olanda a inregistrat o crestere mai mare decat in Romania, unde venitul real al agricultorilor a crescut cu 11,4%. Venitul real pe agricultor a crescut anul acesta in 15 state si s-a diminuat in 13. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Estonia, Franta, Croatia si Germania.

La nivelul Uniunii Europene, scaderea veniturilor agricultorilor in 2013 se datoreaza in principal cresterii costurilor, in timp ce valoarea productiei agricole la preturi de producator a crescut doar cu 0,1% in termeni reali.

 

Deficitul contului curent al balantei de plati se apropie de 1 miliard euro
Wall Street

Dupa primele zece luni, deficitul contului curent al balantei de plati s-a apropiat de un milliard de euro, cu 60% peste nivelul din septembrie. Aceasta evolutie a fost determinata in special de sodul negativ al balantei comerciale, care s-a majorat cu 400 de milioane de euro.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 955 milioane euro in perioada ianuarie -octombrie 2013, cu 5,3 miliarde euro comparativ cu aceasi perioada a anului trecut. Acest rezultat s-a datorat reducerii deficitului balantei comerciale (cu 3,52 miliarde euro), al majorarii surplusului inregistrat de balanta serviciilor (1,43 milioane euro) si de balanta transferurilor curente (cu 292 milioane euro). Balanta serviciilor a crescut cu 2,3 miliarde euro, iar transferurile curente au crescut in octombrie cu aproape 600 milioane euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 79,57 miliarde euro, in crestere cu 1% fata de 31 decembrie 2012. Datoria externa pe termen scurt a atins nivelul de 19,41 miliarde euro, in scadere cu 7,2% comparativ cu sfarsitul anului trecut.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost de 38,7% in perioada ianuarie – octombrie 2013, iar gradul de acoperire a fost de 7,5 luni de importuri de bunuri si servicii la 31 octombrie 2013, comparativ cu 7,1 luni de importuri in decembrie 2012.

Apatachioae Adina 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *