Revista presei economice – 12 martie 2014

Cerul Unic European a fost aprobat de catre Parlamentul European
WallStreet

Propunerea legislativa de simplificare a traficului aerian a fost aprobata. Acest proiect presupune reducerea duratei zborurilor, pretul biletelor si cresterea competitivitatii intre liniile aeriene europene.

In momentul actual exista o fragmentare a controlului traficului aerian, iar “Cerul Unic European” sau SES2+ ar putea reduce din aceste dificultati. De asemenea, UE doreste reducerea zborurilor cu escala si a duratei zborurilor, scazand astfel consumul de combustibil si emisiile de carbon.

SES2+ presupune inlaturarea barierelor nationale prin crearea unor rute mai scurte si infiintarea a noua “blocuri de spatiu aerian” regionale in locul celor 28 actuale.

 

A scazut cifra de afaceri in comert si servicii in ianuarie
Capitalul

In ianuarie 2014 fata de luna decembrie 2013, a scazut volumul cifrei de afaceri in domeniul comertului cu autovehicule si motociclete cu 29,4% ca serie bruta si cu 11,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate. Raportat la ianuarie 2013, scaderea a fost de 6,2% ca serie ajustata.

Cifra de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei in ianuarie fata de decembrie au scazut cu 9,1% insa a crescut ca serie ajustata cu 0,9%. Comparativ cu ianuarie 2013 aceasta cifra de afaceri a crescut ca serie bruta cu 8,8% si cu 7,7% ca serie ajustata.

 

Vanzarile de energie ale Hidroelectrica au fost mai mici decat estimarile
Financiarul

Hidroelectrica a vandut pe bursa de electricitate OPCOM energie de 3 milioane euro, de cinci ori mai putin decat s-a previzionat. Aceasta a scos la vanzare in cadrul licitatiilor organizate 441.495 MWh de energie, vanzand in doua zile 87.600 MWh.

Preturile au variat intre 153,2 lei si 156,99 lei pe MWh. In cadrul OPCOM s-a tranzactionat electricitate cu preturi intre 140 si 170 lei pe MWh.

Hidroelectrica are capitalul social in proportie de 19,95% detinut de Fondul Proprietatea si 80,05% din actiuni de catre stat.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published.