Revista presei economice – 12 iunie 2014

Topul celor mai profitabile companii din Romania
Capital

Conform situatiilor depuse la Registrul Comertului, in anul 2013, cea mai profitabila companie a fost OMV Petrom, cu un profit net de 1 miliard de euro (4,83 miliarde lei).

Pe urmatoarele locuri s-au clasat doua societati de stat: Romgaz (995 milioane lei) si Hidroelectrica (718 milioane lei). In topul primelor 50 de firme se mai regasesc si alte companii de stat cum ar fi: Nuclearelectrica (10), Transgaz (13), CNADNR (18), Termoelectrica (21).

Cele mai multe companii din topul celor mai profitabile 50 activeaza in sectoarele energie, telecom, retail, auto si constructii.

 

Afaceri de 500 milioane euro pentru primii 20 de producatori locali de medicamente
Ziarul Financiar

Producatorii romani nu reusesc sa castige teren pe o piata a medicamentelor de peste 2,6 mld euro, care e dominata de importatori. Tari precum Ungaria, Cehia sau Slovenia detin cel putin un producator cu afaceri de un miliad de euro.

Conform calcului realizat de ZF pe baza datelor furnizate de Ministerul de Finante, cei mai mari 20 de producatori locali de medicamente (plus produsele veterinare) au inregistrat in 2013, afaceri de peste 560 mil. euro, in crestere cu 11% fata de 2012.

Liderul pietei locale de pastile a ramas Terapia Ranbaxy, care se apropie de o cifra a afacerilor de 115 mil. euro, in timp ce locul al doilea ar putea fi ocupat de Europharm, dar despre care nu exista date publice, iar pe trei se afla Antibiotice Iasi.

 

Propunere legislativa privind convertirea creditelor in valuta in lei fara comisioane
Financiarul

Conform propunerii legislative a deputatului PSD Ana Birchal, romanii cu credite in monede straine ar putea converti sumele in lei fara comisioane sau garantii suplimentare. Aceasta propunere a primit raport favorabil de la Comisia pentru buget din Senat.

Ana Birchall a declarat in vederea sustinerii proiectului de lege: “Creditele neperformante si ratele restante la banci au ajuns o problema sociala in Romania si mi se pare echitabil ca toti romanii impovarati de majorarea ratelor bancare datorate cresterii cursului de schimb valutar sa poata opta pentru conversia creditelor fara costuri suplimentare, comisioane sau garantii aditionale”.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *