Revista presei economice – 11 martie 2014

Topul bancilor care si-au crescut cota de piata in perioada de criza
Banking News

Criza financiara a avut efecte negative asupra sistemului bancar romanesc, nu doar prin reducerea creditarii ci si prin reducerea numarului de agentii, a numarului de angajati dar si a cotelor de piata.

Cu toate acestea, in perioada 2008-2013  aproximativ jumatate dintre bancile din sistemul bancar romanesc au inregistrat cresteri ale cotei de piata, iar sase dintre acestea au inregistrat cresteri considerabile, de peste un punct procentual.

Aceste evolutii pozitive ale celor sase banci care si-au crescut cota de piata semnificativ au la baza fie o crestere organica, cum este cazul Banca Transilvania, sau prin intermediul unor achizitii, cum este cazul Raiffeisen Bank sau Unicredit Tiriac Bank prin achizitia portofoliilor de retail Citibank si RBS.

Banca Transilvania a inregistrat cea mai mare crestere a cotei de piata in decursul celor 5 ani de criza, cu o crestere de +3,4%, de la 5,4% la 8,8%.

Urmatoarele cinci locuri au fost ocupate in ordine de CEC Bank (+3,1%, de la 4,3% la 7,4%), UniCredit TIriac Bank (+2,1%, de la 5,5% la 7,6%), ING Bank (+1,5%, de la 3,5% la 5%), Garanti Bank (+ 1,4%, de la 0,6% la 2%) si Raiffeisen Bank (+1,3%, de la 6% la 7,3%).

 

Compania de curierat Cargus a inregistrat afaceri de 25,7 milioane de euro in 2013
Capital

Cargus, una dintre firmele de curierat cu traditie din Romania, fiind infiintata in 1991, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri cu 20% mai mare decat in 2012, avand o cifra de afaceri de 25,7 milioane de euro.

In 2012 compania a fost achizitionata de Abris Capital Partners si s-au facut investitii de aproximativ 4 milioane de euro in flota si infrastructura.

Compania Cargus si-a rotunjit veniturile cu circa sase milioane de euro, in principal datorita achizitiei de noi client si valorificarea portofoliului existent prin comertul online.

Conform datelor interne ale companiei, in primele doua luni ale anului 2014, volumul livrarilor a crescut cu 54% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 

Bancile italiene se confrunta cu problema creditelor neperformante
Bursa

Situatia economica din Italia se reflecta din ce in ce mai mult si in sistemul bancar, unde volumul total de credite neperformante a crescut in luna ianuarie cu 24,5%, dupa cresterea cu 24,7% inregistrata in decembrie anul trecut.

Conform bancii centrale de la Roma, volumul de credite neperformante brute care se regaseste in portofoliul bancilor italiene a ajuns in ianuarie la 160,4 miliarde de euro, de la 155,9 miliarde de euro in decembrie.

Banca centrala a Italiei a anuntat si faptul ca imprumuturile acordate companiilor non-financiare au scazut cu 5% in ianuarie, dupa ce si in decembrie s-a inregistrat o scadere de 5,2%.

     Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *