Revista presei economice-10 ianuarie 2014

O frantuzoaica in fruntea Supravegherii Bancare Europene
Ziarul Financiar

 

Parlamentul European a numit-o pe Daniele Nouy in fruntea Supravegherii Bancare Europene, dupa ce a fost aleasa miercuri la Strasbourg, cu 555 de voturi.

Nouy va avea la dispozitie un an sa construiasca institutia de la zero si sa fie gata sa isi asume autoritate deplina de supraveghere asupra bancilor europene pana in noiembrie anul viitor.

Comisia de Supraveghere din cadrul Bancii Centrale Europene este primul pas facut de liderii europeni pentru a rupe ciclurile prin care bancile si statele isi rezolva tensiunile financiare unele altora. Ministrii de finante europeni vor un mecanism de solutionare care sa gestioneze esecurile bancilor din zona euro.

 

Isarescu avanseaza indirect o noua data pentru adoptarea euro: peste 8-10 ani
Ziarul Financiar

 

Mugur Isarescu a prezentat astazi la  Conferinta Internationala ESPERA 2013 studiul sau “Romania si zona euro”.

Potrivit guvernatorului, motivele retinerii sale sunt reprezentate, intre altele, nu de faptul ca Romania nu ar putea indeplini conditiile de aderare, ci de realitatea ca popularitatea monedei euro a pierdut teren chiar in tarile candidate la aderare – de pilda, in Romania, a scazut la 50% de la peste 65% in 2007, in vreme ce intr-o tara ca Cehia s-a prabusit de-a dreptul la sub 25% de la aproape 50% in 2007.

Avantajele adoptarii euro au devenit mai putin evidente, iar costurile mai vizibile – este greu sa explici din punct de vedere politic populatiei de ce trebuie sa contribuie la mecanisme financiare de care beneficiaza in acest moment tari mai bogate, indica guvernatorul unul dintre impedimentele grabirii unei soultii pe care nimeni nu o respinge sine die.

Insa, arata Isarescu, exista factori importanti pentru conturarea unui calendar al adoptarii euro, intre care la loc de frunte trebuie sa stea asigurarea unui nivel suficient de inalt al PIB/locuitor exprimat la standardul puterii de cumparare raportat la nivelul mediu al UE. Astazi acest indice se situeaza la 49% din media UE fata de 67% in cazul Estoniei sau 58% al Letoniei la momentul aderarii lor la zona euro.

Nu in ultimul rand, reformele structurale trebuie continuate.

Comunicat de presa

BCR vinde aur catre populatie
 

Banca Comerciala Romana (BCR) ofera clientilor sai retail, de la inceputul acestei saptamani, posibilitatea sa cumpere aur direct de la ghiseele unitatilor sale, fara a mai fi nevoie de precomanda.

Aurul vandut este de cea mai buna calitate (puritate 999.9%) si este furnizat de catre Monetaria statului austriac, o institutie cu o bogata traditie in domeniu. BCR vinde lingouri de diferite marimi inclusiv cele de 2g (la pretul de 368,36 lei), iar dintre monezi cea mai vanduta este cea de 1/10 uncie (3.11g la pretul de 541,08lei) si 1 uncie (31.10g la pretul de 143.424,62 lei) – Filarmonica.

Serviciul de vanzare aur la ghiseele unitatilor va fi disponibil, intr-o prima faza, in 15 unitati din reteaua bancii, raspandite pe tot cuprinsul tarii – Iasi, Cluj Napoca, Brasov, Arad, Craiova, Botosani, Sibiu, Timisoara, Constanta, Oradea iar 5 unitati sunt situate in Bucuresti.

BCR a vandut, de la inceputul acestui an, circa 350 kg aur.

Tvigun Cazimir

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *